logo
bios

Prehrana u trudnoći: da li trudnica treba da jede za dvoje?

Objavljeno prije 3 mjeseca . u pet, feb 21st, 2020

Prehrana u trudnoći: da li trudnica  treba da jede za dvoje?

Dok brinemo samo o svom zdravlju i svom tijelu, kvalitetnu prehranu često ne shvatamo kao prioritet. Brz tempo života podrazumijeva brzu hranu s nogu, mnogo kave i kasne večere. Međutim, kada buduća majka sazna da u njoj raste novi život, spremna je da se promjeni i prilagodi i tako svojoj bebi osigura najbolje uslove za rast i razvoj.

Ipak, postoje i brojni mitovi o prehrani u toku trudnoće, koje trudnice često prihvataju kao važeća pravila, želeći svom djetetu samo najbolje. Kako bi zapravo trebala izgledati prehrana u trudnoći i šta bi se sve trebalo naći na jelovniku buduće majke? Pročitajte.

Nema potrebe da jedete za dvoje

U toku trudnoće većina žena će vjerovatno osjećati pojačan apetit. U takvim situacijama će trudnice često svoje prejedanje pravdati devizom: „moram jesti za dvoje“. Međutim, realnost je drugačija – čak i ako nosite blizance ili trojke, nema potrebe da jedete za dvoje. Ali tada nastaje novi problem – mnoge buduće majke se onda prepadnu, pa ne jedu dovoljno.

Cilj nije ni da izbacite svu svoju omiljenu hranu sa menija. Prehrana bi trebala biti zdrava i izbalansirana – takva se preporučuje i prije i poslije trudnoće. Potrudite se da dan započnete zdravim obrokom, koji će vas dobro zasititi, pa ćete tako izbjeći razne nezdrave grickalice. Trudite se da vaša prehrana bude zdrava i puna nutrijenata, ali se svakako počastite i omiljenim specijalitetima. Vodite računa da vaša prehrana bude bogata voćem i povrćem, jer je ono izvor vitamina, vlakana i minerala, te povoljno utiče na probavu.

Ugljeni hidrati i proteini u trudnoći

Hrana bogata ugljenim hidratima daje energiju, sadrži vitamine i vlakna i ima moć da zasiti, bez unosa prevelikog broja kalorija u organizam. Žitarice, hljeb, tjestenina, krompir, riža i druga hrana koja sadrži ugljene hidrate, trebalo bi da predstavlja trećinu ukupno unetih namirnica. Prilikom izbora hrane bogate ugljenim hidratima, uvijek se opredijelite za zdravije opcije: žitarice punog zrna ili smeđa riža.

Proteine bi trebalo unositi svakodnevno, kroz meso, ribu, jaja, orašasto voće… Ipak, ovdje bi trebalo obratiti pažnju na način pripreme. Ako pripremate perad, uklonite kožicu i meso pecite na manje ulja.

Trudnice koje uživaju u sirovijem odresku, moraće da pričekaju na degustaciju ovakvog specijaliteta. Meso ne smije da bude nedovoljno pečeno, pa proverite da nije negdje ostalo ružičasto. Ribu bi trebalo jesti dva puta sedmično, ali u toku trudnoće bi trebalo obratiti pažnju na unos ribe kao što su losos i haringa, jer one mogu sadržati niske doze toksičnih supstanci. Zbog rizika od zaraze salmonelom, jaja bi uvijek trebalo da budu potpuno pečena ili tvrdo kuhana.

Mliječni proizvodi, hrana bogata šećerom i mastima

Mlijeko i mliječni proizvodi su bogati kalcijumom, pa se njihova konzumacija preporučuje u toku trudnoće. Pri odabiru sireva, vodite računa da obavezno bude pasterizovan. Birajte mliječne proizvode koji sadrže snižene količine masti i šećera.

Ako je trudnica ljubitelj slatkiša, ne mora ih sasvim izbaciti iz prehrane, ali bi svakako trebalo voditi računa o porcijama. Namirnice bogate šećerom i mastima su vrlo kalorične, te povećana konzumacija može dovesti do povećanja tjelesne težine. Takođe, masna hrana može uzrokovati povećan nivo holesterola u krvi, što može dovesti do srčanih bolesti.

Savjeti za bezbjednu pripremu hrane u trudnoći

Uvijek dobro operite voće i povrće, da biste isprali svu nečistoću, prašinu, pesticide, a prije svega zemlju sa njih. U zemlji se može naći toksoplazma, koja može da izazove toksoplazmozu.

Nakon što ste bili u dodiru sa sirovom hranom (posebno sirovo meso i perad), dobro operite sav pribor i ruke. Potrudite se da za sječenje sirovog mesa imate posebnu dasku, kao i poseban nož. Ako raspoređujete hranu u frižider, vodite računa da se pripremljena i sirova hrana ne dodiruju, kako ne bi došlo do kontaminacije. Kada pripremate hranu, vodite računa da sve bude dobro kuhano i pečeno, ili zagrijano u vodi do ključanja.

Smjernice koje su navedene, ne odskaču previše od preporuke koju bi nutricionista dao bilo kojoj osobi. Upravo tako – trudnica bi trebalo da se hrani zdravo i ne za dvoje, ali uz dodatne mjere predostrožnosti.

Međutim, u situacijama kada trudnica ima ili razvije dijabetes ili druge poremećaje i bolesti, posebna dijeta se mora osmisliti upravo za stanje u kojem se nalazi. Iz ovog razloga je vrlo važno da svog ljekara obavjestite o svim svojim bolestima, alergijama i da mu date uvid u porodičnu anamnezu obije strane porodice.

Prehrana zaista u velikoj mjeri može uticati na zdravlje buduće majke i njene nerođene bebe. Zdrava prehrana, redovna fizička aktivnost i redovne ljekarske kontrole, omogućiće da se i vi i beba odlično osjećate.

Veoma je važno da majka vodi računa o svom zdravlju. Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, danas su dostupni i prenatalni testovi, koji u veoma ranoj trudnoći mogu detetktovati prisustvo odrijeđenih genetskih problema kod ploda. Danas postoje testovi, kao što je Veracity prenatalni test koji su bezbjedni, precizni i neinvazivni i omogućuju rano otkrivanje hromozomskih aneuplodija u trudnoći sa jednim djetetom ili kod blizanačkih trudnoća. Test je siguran i za majku i za bebu, jer je potreban samo mali uzorak majčine krvi.

Kada zna da je dijete zdravo, majka se može potpuno posvetiti zdravoj prehrani i preduzeti sve korake da bebi osigura što bolje okruženje za rast i razvoj.

Dragan Antić

magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh