Šta liječi bobičasto voće?

Bobičasto voće posebno je izdašan dar prirode. Riječ je o ukusnim plodovima koji se mogu jesti tek ubrani s grane ili pak u džemovima i kolačima. No to im nije jedina prednost. Ona puno važnija i veća krije se u njima samima. Bobičasto voće obiluje vrijednim nutrijentima koji spašavaju zdravlje.

Kupine

Kupina se kod nas može pronaći u razdoblju od augusta do oktobra, a zbog nutritivnih svojstava smatra je se iznimno vrijednom namirnicom. Sadržava vrlo ljekovite antioksidanse poput vitamina C, vitamina E te zdravih kiselina. Antioksidanti pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistema, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu te usporavaju čitav niz bolesti. Ovo supervoće obvezna je namirnica svima onima koji si žele dobro zdravlje i dug život.

Borovnice

Ljeto je i vrijeme iznimno zdravih borovnica. Osim što su ukusne i mogu se koristiti na razne načine, borovnice i doslovno spašavaju živote. Plava boja borovnica smanjuje rizik nastanka raka i bolesti srca. Bogate su zdravim vlaknima, a najviše pektinom koji je iznimno dobar za snižavanje kolesterola u krvi. Borovnice sprečavaju napuhnutost, a imaju i antibakterijsko djelovanje. Postoje istraživanja koja pokazuju da borovnice smanjuju rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma poput ždrijela, želuca, jednjaka, debelog crijeva i pluća.

Maline

Ovo ukusno voće dostupno nam je tijekom cijeloga ljeta, a sve više istraživanja ukazuje na to da nije samo riječ o ukusnoj namirnici. Naime, malina se sastoji od mnogih vitamina i minerala te ima snažna antioksidativna svojstva. Istraživanja pokazuju da su antioksidativna svojstva maline puno snažnija od onih jagode, paradajza ili kivija, a ta svojstva ne gube se zamrzavanjem. Malina je bogata vlaknima pa sjajno djeluje i na probavu, a spominje se i kao namirnica koja štiti organizam od razvoja raznih vrsta karcinoma.

Ribizle

Još jedno voće koje nikako ne smijete zaobići ovoga ljeta su ribizle. Baš kao i drugo bobičasto voće, bogate su vitaminima, mineralima i zdravim kiselinama. Obiluju vitaminom C, a sadržavaju i B1 i B2 vitamin kao i željezo, fosfor i natrij. Ribizle su poznate i kao dobri diuretici, a preporučuju se i svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. Istraživanja pokazuju da ribizle sprečavaju neke vrste karcinoma, a blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close