NogometSport

05.06.1998. – Odigran prvi play-off za prvaka BiH u fudbalu

Fudbal u Bosni i Hercegovini se nije prestao igrati ni za vrijeme agresije. Igrao se kako u slobodnim, tako i u okupiranim dijelovima BIH, po lošim terenima, razrušenim dvoranama bez vode i struje.

Nakon agresije Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine nastojeći da postane član UEFA, počinje s pregovorima o ujedinjenju dotadašnje tri nacionalne lige. Da bi dobili dozvolu za ulazak u takmičenja pod organizacijom UEFA nacionalni savezi su morali riješiti nesuglasice i formirati zajednički Nogometni/Fudbalski savez i zajedničku ligu iz koje bi se klubovi plasirali u evropska takmičenja.

Nakon dugih pregovora u sezoni 1997/98. dogovoren je prvi play-off za prvaka BIH, s namjerom da se od naredne sezone započne sa zajedničkom ligom na prostoru čitave Bosne i Hercegovine. Međutim u posljednji trenutak Fudbalski savez Republike Srpske se povlači tako da play-off igraju samo klubovi iz NS BIH i NS Herceg Bosne.

Timovi su bili podijeljeni u dvije grupe, grupa “Sarajevo” – Željezničar (Sarajevo), Zrinjski (Mostar) i Bosna (Visoko) i grupa “Mostar” – Sarajevo, Široki Brijeg i Čelik (Zenica).

Željezničar je sa dvije pobjede bio najbolji u svojoj grupi, dok je Sarajevo pobjedom protiv Širokog Brijega i remijem sa Čelikom osiguralo put u finale play-offa.

U finalu odigranom na stadionu Koševo 5. juna 1998. godine, pred 40.000 gledalaca, susrela su se dva sarajevska kluba FK Sarajevo i FK Željezničar. Finale kakvo se samo moglo sanjati, odlična predstava na terenu i spektakl na tribinama. Da utakmica ostane urezana u sjećanje navijača jednog i drugog tima pobrinuo se Hadis Zubanović. Nakon bolje igre i inicijative ekipe Sarajeva, u posljednjim sekundama sjajan kontranapad odigrali su igrači Željezničara Pehlivanović, Šopović i Zubanović koji bježi odbrani Sarajeva, zaobilazi golmana i precizno šalje loptu u praznu mrežu. Tako je prvu poslijeratnu titulu, pod nadzorom UEFE, osvojio FK Željezničar.

FK Sarajevo – Fk Željezničar 0:1
Stadion: Koševo
Sudije: Lutz Srohlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka)

FK Željezničar
Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Bišćević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S.Zerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović

FK Sarajevo
Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić)

historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close