Otvoren hram boga Mitre u Jajcu

Hram boga Mitre u Jajcu, jedan od najznačanijih mitreuma u Europi, jučer je uz prigodnu svečanost službeno otvoren za sve zainteresirane posjetitelje.

Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa “Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH” financiranoga sredstvima vlade Kraljevine Španjolske. Vrijednost projekta je oko 260.000 KM.

Otvaranju ovog neprocjenjivog spomenika nazočili su brojni uzvanici, među kojima i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, rezidentni koordinator Ujedinjenih naroda u BiH Yuri Afanasiev, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, te tajnik Društva za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Jajca Enes Milak.

Načelnik Hozan istaknuo je da su građani Jajca posebno počašćeni što mogu reći da Grad Jajce uistinu čuva i njeguje svoju spomeničku baštinu, te da su sretni što o tome svjedoči i ovaj jedinstven spomenik.

“Sačuvati od zaborava i ponositi se vjekovnim postojanjem trajna je zadaća općine Jajce i njenih građana”, poručio je Hozan.

Veleposlanica Errasquin ističe da je projekt obnove Hrama Mitre odabran ne samo zbog ogromne povijesne i kulturne vrijednosti, već i bogaćenja turističke ponude Jajca, stvaranja novih radnih mjesta i doprinosa održivom ekonomskom razvoju.

“Jajce može poslužiti kao odličan primjer mnogim gradovima u BiH kako konsolidirana turistička ponuda može biti motor razvoja i komparativna prednost, potrebna za ekonomski rast i razvoj”, poručila je ona.

Enes Milak je podsjetio da spomenik datira iz 3. stoljeća nove ere te da mitreizam kao kult potječe iz Indije, ali su ga rimske legije preko Irana, Sirije i Iraka donijele i u Jajce. Podsjeća da je zbog vlage spomenik drastično propadao.

“Sada je napravljen novi zaštitni objekt koji ventilira zrak i nadam se da ćemo ovim spriječiti propadanje spomenika. To je jako lijepa staklena zgrada s metalnim krovom koja natkriva spomenik”, istaknuo je Milak.

Hram boga Mitre, u obliku manje pećine u kojoj je u živoj stijeni prikazana slika tauroktonije (ritualnog žrtvovanja bika koje je svojstveno mitrističkom ritualu), ubraja se među značajnije nalaze s područja grada Jajca.

Ovaj mitrej u Jajcu je simbol božanstva Sunca i svjetlosti – Mitra. Prema vjerovanjima sljedbenika ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close