Kako da izbjegnete upalu mišića poslije vježbanja

Nema ničeg neprijatnijeg od bolnih mišića poslije intenzivnog vježbanja ili neke druge fizičke aktivnosti. Bol može biti različitog intenziteta – od slabijeg, do toga da vas boli svaki pokret tijela, pa čak i jači udasi, smijeh i kašalj.

Zagrijavanje

Hladni mišići koje naglo stavite u “pogon” brže će se oštetiti od onih koji se zagrijavaju postepeno. S postepenim zagrijavanjem polako se povećava srčani ritam i ritam disanja, što omogućava i ujednačeniji dovod hrane i kiseonika u mišiće koji smanjuju proizvodnju mišićne kiseline.

Voda, voda, voda…

Posebno poslije telesne aktivnosti preporučuje se uzimanje što većih količina vode, da tijelo ne bi dehidriralo, i pri tome ostavilo mišiće bez dovoljnog protoka krvi. Prije vježbanja ne zaboravite da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima, koji će vašim mišićima dati energiju, a poslije vježbanja proteine, za njihovo brzo oporavljanje i rast.

Povećanje intenziteta vježbanja

Ako vježbate tri puta nedjeljno, dovoljno će biti da samo jednom nedjeljno povećate intenzitet vježbanja i da onda održavate intenzitet da bi se tijelo lakše prilagodilo. Polako radite na svojoj kondiciji, što će na kraju dati najbolje rezultate, i minimalan bol u mišićima.

Podijelite vježbanje

Da biste pojedine grupe mišića što bolje i temeljnije doveli u formu i izbjegli bol, podijelite svoje vježbe na one za ruke, noge, grudi, zadnjicu, stomak… Na primjer, jedan dan radite ruke i grudi, drugi put noge i zadnjicu, treći trbušnjake i neke kardio vježbe. Između serija vježbi napravite kratak predah i rastegnite mišiće koje ste upravo vježbali.

Andol i vitamini

Poslije intenzivnog vježbanja uzmite Andol, koji će razrijediti vašu krv i podstaknuti cirkulaciju u mišićima i razrjeđivanje mliječne kiseline. Uzimajte redovno vitamin C, i minerale magnezijum, cink i kalijum.

(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close