Najavljeni najmasovniji protesti u Sarajevu

Za utorak je najavljeno masovno okupljanje ispred zgrade Parlamenta BiH. Očekuje se do sada najveći broj demonstranata, oko 5.000, koji će tražiti hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

Kao i prethodnih dana, masovno okupljanje predviđeno je za 11:55 sati. Podršku će dati predstavnici mnogih nevladinih organizacija, penzioneri, studenti, taksisti, nezaposleni, osobe iz sporta, kulture i drugih sfera javnog života u BiH.

Istovremeno, protest podrške za hitno usvajanje Zakona o JMBG, najavljen je i pred Narodnom skupštinom Republike Srpske u Banjaluci, ali i u mnogim gradovima širom BiH.

Osim usvajanja zakona, građani BiH koji već nekoliko dana protestuju širom BiH, traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana.

Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda. Demonstranti traže da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni i, kako navode, izloženi represiji.

“Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata. Svaki čovjek je bitan na demonstracijama i pozivamo građane i građanke iz svih gradova da nam se priključe i da budemo još brojniji nego u četvrtak”, poziv je koji je upućen svim građanima.

Za utorak je ujedno zakazano i vanredno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira u BiH, koje će raspravljati o mogućnostima za usvajanje, odnosno nametanje neophodnog zakona o JMB.

Podsjetimo, protesti su počeli 5. juna kada je grupa građana i građanki, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH. Zahtjev je bio jednostavan – da mala Belmina odmah dobije JMB kako bi otputovala na liječenje.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli su u zgradama, nakon čega im je put vani, oko četiri sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close