Dug FBiH dostiže pet milijardi KM!

Federacija BiH nezaustavljivo se guši u dugovima, a s duge strane federalna vlast pokazuje da nema rješenja kako bi se budžet punio sredstvima iz privrede. Ovakav zaključak proizlazi iz izvještaja koji je objavilo Ministarstvo finansija FBiH o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Porezi drže vodu

Tako je gomilanje dugova svih prethodnih godina imalo za posljedicu da je 31. decembra 2012. Federacija imala vanjski dug od 4,3 milijarde KM, dok je unutrašnji iznosio 569,1 milion KM. Radi se o ukupnom iznosu od 4,9 milijardi maraka!

Kolaps budžeta FBiH, kako se može vidjeti iz ovog izvještaja, sprečavaju porezni prihodi od 1,17 milijardi KM. S druge strane, prihodi iz privrede, odnosno poduzetničkih aktivnosti iznose 267,5 miliona KM, dok neporezni prihodi poput naknada i taksi u kontinuitetu bilježe podbačaj.

O tome u kakvoj se situaciji privreda nalazi, govori podatak da doprinosi poslodavaca iznose tek 21,6 miliona KM, što je za šest posto manje nego godinu ranije. Ovo je direktna posljedica, kako priznaju u Federalnom ministarstvu finansija, smanjenja bruto plaća i naknada za 2012. godinu.

Dok je priliv iz privrede sve manji, rashodi za dug u stalnom su porastu. Rezultat vanjskog duga te domaćeg pozajmljivanja je 473,8 miliona maraka! Stavke ukupnog duga rasle su u odnosu na prethodnu godinu u razmjeru od 15 do 31 posto. S dugom su rasle i kamate, i to za sedam posto u odnosu na 2011. godinu.

Putni troškovi

Strane kamate federalni budžet su teretile za čak 2,9 miliona maraka, dok su kamate koje su plaćene za domaće pozajmljivanje iznosile 4,7 miliona KM. Ukupni iznos kamata premašio je 7,6 miliona KM. Dok su štedjele na bruto plaćama, zbog čega su trpjeli direktni doprinosi poslodavaca, federalne vlasti istovremeno su prekomjerno trošile na materijalnim troškovima, čiji su izdaci porasli za šest posto.

Izdaci za materijal i usluge iznosili su čak 66,7 miliona maraka, od čega je na putne troškove otišlo 2,8 miliona KM, a na prijevoz 2,7 miliona KM.

www.magazinplus.eu – Avaz, A. DUČIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close