Ko je izdao Tihića neće biti lojalan ni Izetbegoviću: Beskičmenjaci ruše ugled SDA

Kolovođe svojevrsne pobune protiv Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je s bolešću predsjednika Sulejmana Tihića preuzeo stranku, uglavnom su umireni i disciplinirani pozicijama na izbornim listama, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Naime, unutrašnji sukobi i podjele, koji u SDA ne prestaju još od prošlogodišnje Konvencije, dostigli su kulminaciju prije nekoliko sedmica i to baš u vrijeme kada su se finalizirale kandidatske liste.

Polovica članova Predsjedništva SDA tada je ultimativno tražila raport Izetbegovića, a neki su, prema nezvaničnim informacijama, bili spremni zatražiti i njegovu smjenu. No, kako se izbori približavaju sukobi se pokušavaju zataškati, a sporovi riješiti političkom trgovinom.

Odnos snaga u vrhu SDA i pozicije čelnika ove stranke tokom posljednjih mjeseci su se često mijenjale, i to uglavnom prema tome podržavaju li Izetbegovića u nakani da preuzme SDA. Većina čelnika, potpredsjednika i članova Predsjedništva su u nekoliko navrata mijenjali stranu, pokazujući samo principijelnost u zaštiti svojih ličnih i poslovnih interesa. Činjenica da u vrhu SDA, čast pojedincima, sjedi značajan broj političkih beskičmenjaka, možda je i najveća opasnost po izborni rezultat ove stranke.

Tako su potpredsjednik Asim Sarajlić i generalni sekretar SDA Amir Zukić, iako godinama lojalni Tihiću, vrlo brzo nakon Konvencije, promijenili stranu i okrenuli se Izetbegoviću, te postali njegovi najbliži saradnici.

Njih dvojica, posebno Zukić koji je godinama vrlo važan kotač u stranci i koji je bio jedan od glavnih agitatora za poraz Izetbegovića na 5. Kongresu SDA, postali su prevaga u Izetbegovićevu korist, iako je Konvencija zamišljena tako da ni Tihićevi ni Izetbegovićevi ljudi nemaju većinu nego da se stvari rješavaju dogovorom.

Prema posljednjim informacijama i Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA koji je javno izražavao neslaganja sa nekim Izetbegovićevim postupcima, zarad mjesta nosioca na izbornoj listi, mijenja unutarstranački dres.

Naime, Ahmetović je spreman za račun Izetbegovića i svoje mjesto na listi, podržati angažman kompromitiranog i kriminaliziranog Vinka Jakića iz HSP-a u koaliciji „Domovina“, a što ozbiljno ugrožava projekt koji je trebao ojačati poziciju Bošnjaka u manjem entitetu. Svoju stranu su u vrhu SDA mijenjali mnogi, a podjela na Tihićeve i Izetbegovićeve ljude je faktički ozvaničena na Konvenciji, među kojima i Senad Šepić, Mirsad Kukić, Halid Genjac, pa i Salko Selman.

Čak je Šemsudin Mehmedović, bivši potpredsjednik i jedina žrtva prošlogodišnje Konvencije Stranke demokratske akcije (SDA), prije nekoliko dana objavio da nema nikakve dileme u svojoj podršci Bakiru Izetbegoviću za člana Predsjedništva BiH.

Mehmedović koji je gajio ambicije da bude lider SDA te se stavljao kao alternativa i Tihiću i Izetbegoviću, sada javno podržava svog rivala. Ukoliko je smatrao da Izetbegović nije dobra opcija za čelnika SDA, otkuda onda sada stav da je on najbolji izbor za člana Predsjedništva.

Faktički, jedini dosljedan posljednjem većinskom dogovoru u SDA – prošlogodišnjoj Konvenciji – ostao je Adil Osmanović, potpredsjednik koji je za to „nagrađen“ skidanjem sa kompenzacijske liste radi Izetbegovićevog savjetnika. Osmanović je, zbog svoje političke principijelnosti, postao izuzetak u vrhu SDA. Kao takav nije poželjan partner ni Izetbegoviću, ali ni ostalim stranačkim kolegama kojima kriterij djelovanja nije politika nego lični i poslovni interesi, prenosi NAP.

U takvoj situaciji, bura u SDA će se stišati u vrijeme izbora, kandidati će glumiti jedinstvo, a onda će se nakon izbora, a uoči Kongresa na proljeće ponovo otvoriti sukobi, bitke i borba za pozicije. To je vjerovatno jasno i Izetbegoviću, koji će privremene saveznike držati na hladnom režimu, a poslije izbora nastaviti odstrel sebi u potpunosti nelojalnih kadrova.

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close