Zmajevi bi plasmanom na Euro inkasirali 12 miliona eura!

Na Euru u Francuskoj u opticaju će biti više novca nego ikad

BASNOSLOVNE CIFRE: Zmajevi bi plasmanom na Euro inkasirali 12 miliona eura!

Nema, možda, velikana Holandije i Grčke, ali zato je tu njegovo veličanstvo – novac!

Evropsko prvenstvo u Francuskoj, 15. po redu, prvi put će se igrati sa 24 reprezentacije, trajat će od 10. juna do 10. jula 2016., a u deset gradova igrat će se ukupno 51 utakmica. A više utakmica nego ikad, jasno, znači i više novca nego ikad!

UEFA, naime, od Eura 2016. očekuje prihod između 450 i 500 miliona eura, dok je prije tri godine u Ukrajini i Poljskoj prihod iznosio oko 300 miliona eura.

No, osim Platinijeve krovne evropske organizacije, i reprezentacije će bolje zaraditi nego 2012. UEFA ih je, naime, odlučila obilato nagraditi.

Krovna evropska nogometna organizacija zasad je objavila da će sve reprezentacije koje se kvalificiraju za završni turnir od nje dobiti po 12 miliona eura, četiri miliona eura više nego za prošlo Evropsko prvenstvo.

Kao i u Ligi prvaka, od Eura se također očekuju bolji bonusi. Dok su u Ukrajini i Poljskoj reprezentacije za osvojeni bod u grupi zarađivale 500.000, a pobjedu milion eura, u Francuskoj se očekuje ‘bildanje’ premija.

Evropski prvak, prema nekim izračunima, samo od UEFA-inog novca zaradit će između 30 i 35 miliona eura.

Nogometna reprezentacija BiH 17. novembra definitivno će znati da li će u džepu imati 12 miliona eura. Ukoliko se to desi, sigurno da bi se taj iznos mogao i povećati s obzirom da bi pred našim “Zmajevima” bile minimalno tri utakmice grupne faze, pa možda i plasman u drugi krug. A svaki osvojeni bod nosi dodatni novac…

 

Autor: (D. K.) – avaz.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close