OSCE: Radni ručak pet načelnica s Ninom Suomalainen

Želimo podržati misiju OSCE-a o učešću žena u politici i u procesu odlučivanja, te razgovarati o tome kako su žene uključene u politiku u drugim zemljama, kako je to regulisano u Finskoj, SAD-u ili drugim europskim zemljama, rekla je Nina Suomalainen, zamjenica šefa Misije OSCE-a danas, 6. marta, nakon radnog ručka s pet novoizabranih žena načelnica općina u Bosni i Hercegovini.

ZENE-NACELNICE

Misija OSCE-a u BiH duže vrijeme razvija partnerstvo između žena političarki i organizacija građanskog društva da bi podigla nivo svijesti o prioritetima žena, povećala zainteresiranost žena za kandidiranje na izborima, pružila priliku za aktivistice da efikasnije lobiraju prema političkim strankama da uključe žene u kandidatske liste, te da poveća nivo izlaznosti na izbore posebno među grupama koje se tradicionalno teže odlučuju da daju svoj glas.

Načelnice pet općina u BiH dijele mišljenje da žene mogu dati izuzetan doprinos na polju politike, te da ne smiju biti u podređenom položaju.

„Izuzetno je teško biti žena na rukovodećoj poziciji, jer ljudi imaju potrebu ponekad da vam i nešto ružno kažu, ali žena mora iskočiti iz te priče, prestati se ponašati kao domaćica i kao neko ko je u podređenom položaju. Moje prvo radno mjesto mi je jako pomoglo jer sam radila na Željeznicama, gdje sam radila sa 95 radnika, od toga 92 muškarca“, kaže načelnica Općine Novi Grad Snježana Rajilić.

Amra Babić, načelnica Općine Visoko kaže da je posao načelnice jako odgovoran i zahtjevan, kojem se mora posvetiti: „Posvećenija sam, jer sam žena i puno više energije imam da potrošim na svoj posao, nego što bi to možda imao neki muškarac. Oči javnosti su uprte u nas pet i sigurno ćemo znati opravdati povjerenje javnosti. Javnost je sklona da kritikuje žene, ali to je samo zato što očekuju puno više od žena.“

Načelnica Općine Kalinovik Mileva Komlenović ističe da se u ovoj Općini najmanje očekivalo da na mjesto načelnika/načelnice bude izabrana žena, te da biračko tijelo podržava žene u politici i da se žene trebaju boriti, iako su limitirane porodičnim obavezama, ali u politici mogu dati svoj doprinos, čak i više od muškaraca, mišljenja je načelnica Općine Kalinovik.

Jasminka Begić, načelnica Općine Doboj-jug, jedna je od dvije načelnice u Zeničko-dobojskom Kantonu (druga je načelnica Općine Visoko Amra Babić, op.a). Navodi da se za ovih stotinjak dana mandata snalazi prilično dobro, iako joj je ovo prvi mandat: „Nisam imala puno vremena da razmišljam, odmah sam počela raditi na konkretnim stvarima. Prioritet je prije svega zaposliti mlade ljude i trenutno sam u realizaciji dva projekta kako bih zaposlila deset žena u narednom periodu. Imam dobru podršku kolega, ali može biti još i bolja“

„Ovo je vrlo težak i odgovoran posao, jer morate opravdati povjerenje građana, a njihovi problemi su veliki i raznoliki i iz raznih oblasti. Ja stojim pri priči da ženi načelnici nije ništa ni lakše ni teže nego muškarcima, i svi imamo iste poslove i probleme. Svoje obaveze usklađujem tako da u suštini nemam svoj privatni život. Jako malo vremena imam za hobi i prijatelje, a svoje zadovoljstvo pronalazim u svom poslu i tako što pomažem drugim ljudima. Bitno je da vas ispunjava ono što radite“, ističe Divna Aničić, načelnica Općine Mrkonjić Grad.

Na pitanje novinara koliko su žene spremne da se bore za svoja prava i mjesto u političkom životu, Suomalainen kaže da žene mogu dati primjere kako je moguće da budu uspješne na rukovodećim pozicijama, što nije uvijek lako. Žena je često usamljena i nema se kome obratiti za podršku i pomoć. Žene dolaze iz različitih stranaka, entiteta, kantona, ali je važno da uvijek surađuju i da razmjenjuju iskustva i mišljenja.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close