ZDK: KTK traži partnera

Dugo traje kriza KTK. Ovo nekada izvrsno preduzeća sa vrsnim kožarskim zanatlijama od  kojih neki nisu dobili više od 50 plaća, nisu osigurani pa se ne mogu liječiti, a zbog neuvezanog staža ne mogu u penziju  trenutno je u traženju investitora koji bi imovinu kojom KTK još uvijek raspolaže i radnike koji su i te kako spremni za rad uposlio i izbavio iz teške situacije u kojoj se nalaze.

Ovo bi bio siže razgovora koji su predstavnici preduzeća KTK iz Visokog uz predsjednika Sindikata kože, obuće i gume  Ramiza Omanovića  vodili u Vladi Zeničko-dobojskog kantona sa premijerom Munibom Husejnagićem i ministrom privrede Muhamedom Husićem o stanju u ovom kolektivu.

Sindikalni predsjednik KTK Rašid Dedić je ovom prilikom istakao da bi eroziju preduzeća trebala zaustaviti što skorija privatizacija. „Umorni smo već od traženja krivca za stanje u KTK-u, a da još nismo našli rješenje za njegov spas. Sada najveća briga radnika i rukovodstva firme je da očuvamo ono što imamo. Samo zajedno moramo naći rješenje.“- kazao je Dedić.

„Naša vizija je jedino u privatizaciji. U KTK-u je sada 460 zaposlenih. Imamo 40 ljudi kojima nije uvezan staž. Pokušavamo da  radimo, da ono što imamo posla korektno odradimo. Veliki problem nam predstavljaju sudska izvršenja po tužbama“- riječi su Senada Bilalovića, direktora KTK.

Premijer Husejnagić je predstavnicima KTK  iznio uvjerenje da postoje optimistične procjene razvoja situacije u ovom preduzeću. Interesovanje konkretnih kupaca je već na nekoliko mjesta izraženo. U ovom momentu je najbitnije riješiti status uposlenika i zato je od velike važnosti sa potencijalnim  investitorom razgovarati o ljudima i njihovoj budućnosti, a manje o vrijednosti imovine koja bi bila dio „privatizacijskog paketa“

www.magazinplus.eu – Press ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close