Za Pogorelicu gosti kažu da je prava oaza mira

Na samoj ivici stoljetne bukove šume na planini Pogorelici iznad Fojnice nalazi se Planinarski dom za koji kažu da je prava oaza mira za sve koji žele pobjeći iz urbane vreve. Dom je u vlasništvu Planinarskog društva „Pogorelica” iz Kiseljaka.

(Avaz)

Izvorska voda

Dom je smješten je na 1.221 metara nadmorske visine, a pored njega se nalazi izvor pitke vode. Do Doma se može doći asfaltiranim putem u dužini od 14 kilometara do Dusine, a onda dosta dobrim makadamskim putem dugim 4,5 kilometara koji se dalje nastavlja do doline Neretvice i Jablaničkog jezera. Proteklog vikenda smo posjetili ovaj prirodni dragulj Fojnice gdje smo zatekli Antu Bojo, predsjednika PD „Pogorelica” Kiseljak.

– Planinarski dom na Pogorelici postoji 81 godinu isto koliko je staro i PD „Pogorelica” Kiseljak koje broji 385 članova od kojih je 150 aktivnih. Posjeduje 42 ležaja dvokrevetnih i trokrevetnih soba, veliku salu s 50 i malu otvorenu s 30 mjesta. Imamo kuhinju, vodu, struju, sve što je potrebno za dobar odmor i uživanje u prirodi – kazao nam je Bojo.

Bojo: Brojni sadržaji

On dodaje da je Dom otvoren od četvrtka do nedjelje, a ostalim danima u dogovoru s domarom kojeg zainteresirani mogu kontaktirati na broj mobitela 063 337 700.

Markirane staze

– Cijena noćenja je 10 KM za članove, a za ostale 18 KM po osobi, dok dnevni boravak košta 2 marke. Prilikom boravka na Pogorelici gosti mogu obilaziti okolne planine, provoditi vrijeme u šetnji, branju ljekobilja, šumskih plodova kao što su šumske jagode, borovnice, brusnice, maline, gljive itd. Planinarske staze su sve markirane – kaže Bojo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close