Vučić doputovao u zvaničnu posjetu BiH

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je jutros u zvaničnu jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini što je njegova prva posjeta drugoj zemlji otkako je imenovan za predsjednika Vlade nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

FENA

On je ranije kazao da će njegova prva zvanična posjeta inozemstvu biti odlazak u Sarajevo zato što je Bosna i Hercegovina za Srbiju veliki trgovinski partner, Srbija ima mnogo veću trgovinsku razmjenu s BiH nego na primjer s Velikom Britanijom, a tu razmjenu i privrednu saradnju potrbno je unaprijediti.

Premijer Srbije ranije je podvukao da s njim ide i ministar finansija Lazar Krstić i da će u Sarajevu predložiti konkretne projekte i rješenja.

Napomenuo je i da je BiH njegova prva zvanična posjeta jer tu živi milion i pol Srba, ali i zbog toga što Srbija želi regionalnu stabilnost.

Vučuć dolazi u BiH na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, a Vučić i Bevanda trebali bi razgovarati o, kako je rečeno Agenciji FENA u Vijeću ministara, regionalnoj suradnji, održavanje zajedničke sjednice između dvije državne vlade te robnoj razmjeni.

Kada su u pitanju zajednički projekti i investicije, planirani su, između ostalog, razgovori o projektima Srednja Drina i Južni tok.

Svečani doček premijeru Srbije bit će upriličen ispred zgrade institucija BiH, nakon čega je planiran susret delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Protokolom posjete predviđeno je da se Vučić susretne s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih obaju domova Parlamentarne skupštine BiH, s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, s Zlatkom Lagumdžijom, ministrom vanjskih poslova BiH te s predstavnicima Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, premijer Srbije Aleksandar Vučić u utorak će obići i Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

– Odjeljenju Ginekologije, tom prilikom, premijer Vučić će donirati “babytherm 8010”, sto za zagrijavanje novorođenčadi. Taj uređaj pruža kvalitetno termalno okruženje uz pogodnosti lakog pristupa pacijentu – potvrđeno je Agenciji FENA iz Opće bolnice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close