Svečanost obilježavanja Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović kazao je da u budućnosti očekuje mir, stabilnost, malu vojsku u BiH bez sukoba i prosperitet za buduće generacije.

Oslobođenje

Na jučerašnjoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske RS-a i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH izjavio je da je “ovo prilika da se, osim čestitki onima koji su bili pripadnici Vojske RS-a, prisjetimo teških i tragičnih događaja u prethodnom ratu, ali i u nekim ranijim periodima kada se ginulo na ovim prostorima, našom krivicom ili tuđom”.

Civilizacija se mijenja

Radmanović je ocijenio da je reforma Oružanih snaga BiH, koja je provedena prije devet godina s ciljem stabilizacije regiona i mirnodopskih potreba zemlje, bila uspješna.

– BiH sebi, ovakva kakva je danas, sa postojećim ekonomskim kapacitetima, ne može dozvoliti velike i skupe oružane snage kako to neki političari i stranke u BiH zagovaraju. Oružane snage potrebno je realno dimenzionirati i naše integrativne ambicije na vojnobezbjednosnom planu, podvukao je Radmanović, te dodao da je, kada je u pitanju ulazak BiH u NATO-savez, to stvar o kojoj sami političari ne mogu odlučiti.

– Političari u BiH o tome su odlučili ono što su mogli u okviru Zakona o OSBiH, prilagođavajući OS i političke principe i potpisivanjem priključenja MAP-u. Ali, kada dođe vrijeme za članstvo, o tome se mora izjasniti narod na referendumu, naveo je Radmanović na proslavi Dana Vojske RS-a i Trećeg pješadijskog puka OSBiH.

Radmanović je istakao da “promjena demokratskih principa u svijetu i kršenja međunarodnog običajnog prava pokazuju da se civilizacija mijenja, što smatram opasnim”.

Slovo Daytona

– Mislim da upotreba sile u međunarodnim odnosima predstavlja opasnost za čitavu civilizaciju, pa onda i za Balkan. Kada kažem Balkan, kažem to jer smo uvijek bili smetnja nekim velim silama, pogotovo u 20. vijeku, jer smo voljeli da prave granice na Balkanu, a mi smo ginuli. Nadam se da ćemo ovaj put mudrom politikom izbjeći takvu situaciju, naglasio je član Predsjedništva BiH, dok je predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio da je RS odlučan u odbrani slova Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Ne prihvatamo bilo kakav prenos nadležnosti na nivo BiH, koji će biti na štetu RS-a i želimo pokazati da ranije otete nadležnosti moraju biti vraćene, rekao je novinarima Dodik, te dodao da je RS prihvatio osnivanje OSBiH, ali da je i tada mislio, jednako kao i sada, da je bilo potrebno sačuvati Vojsku RS-a.
Prema njegovim riječima, sve ono što danas ima u RS-u, govori o čvrstom uvjerenju naroda da on treba opstati. Naglasio je da BiH ignoriše samu sebe ukoliko bude ignorisala prava Srpske dobijena u Daytonu i po Ustavu.

Dodik mimo protokola

Jučerašnja svečanost u Banjoj Luci izvedena je mimo protokola: po prvi put od osnivanja OSBiH intonirana je entitetska himna. Prijedlog koji je Rajko Knežević dostavio u komandu OSBiH imao je i ovu opciju, kao i obraćanje predsjednika RS-a Milorada Dodika, no zbog pravila službe, nijedno ni drugo nije prihvaćeno. A uz himnu nastupio je i Dodik, koji je novinarima rekao da će himna ubuduće biti redovno intonirana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close