Vrh Hrvatske ‘naložio’ Čoviću ulazak u vlast po svaku cijenu: Dosta je ‘ljubovanja’ s Dodikom!

Uzaludni su bili svi stožernikovi pokušaji da uvjeri Josipovića, Milanovića i Leku, u cijeloj priči stav Tomislava Karamarka je samo deklarativne solidarne naravi, kako zapravo samo brani princip da vlast treba formirati od najniže razine pa do države i to isključivo s pobjednicima unutar svakoga naroda, pa dakle i sa SNSD-om Milorada Dodika

Izvor: Dnevni-list.ba

 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio je u četvrtak Dragana Čovića, novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i potvrdio kako će Hrvatska i dalje izvršavati ustavnu obvezu o brizi o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno u odnosu na one koji kao konstitutivni narod žive u BiH.
Josipović i Čović nadaju se da će odnos dvije države i dalje biti na visokoj razini, uz potporu Hrvatske na putu BiH u Europsku uniju i NATO.

 

Savjeti iz prijestolnice

 

Hrvatski predsjednik je Draganu Čoviću i drugim članovima Predsjedništva BiH poželio dobru suradnju i uspješan četverogodišnji mandat. Nešto ranije hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović se sastao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i upoznao ga s procesom formiranja vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini nakon listopadskih općih izbora.
U hrvatskoj prijestolnici se čelnik HDZ-a BiH susreo i s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom tamošnjega HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

 

Pretpostavlja se da je stožernik u Zagreb išao izvijestiti vrh Hrvatske države o ‘incidentima’ oko formiranja vlasti na svim razinama u BiH, ali i isposlovati potporu za svoju strategiju ‘ljubovanja’ s Miloradom Dodikom i ‘ucjenjivanja’ izvjesne nove parlamentarne većine koju čine stranke pučke orijentacije.
Za razliku od ranijih euforičnih poruka i izjava u sličnim prigodama, primjetno je kako su ovoga puta informacije o Čovićevim razgovorima s čelnicima Hrvatske dosta šture, reklo bi se da su protagonisti neuobičajeno zakopčani do grla. Uglavnom se sve svelo kako je Hrvatska i dalje spremna ispunjavati svoje ustavne obveze te da se sa zanimanjem prati razvoj postizborne situacije. Na te se floskule nadovezuju i poruke hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da je HDZ BiH opredijeljen za europski put BiH, da su spremni tome dati svoj obol te da je HDZ BiH apsolutni izborni pobjednik u BiH.
Sve drugo je mukla enigma. Ali, ništa se ne može sakriti pa je Dnevni list preko svojih izvora u Zagrebu otkrio kako je Dragan Čović, vođa HDZ-a BiH, u ‘bijelom Zagrebu’ ostao kratkih rukava. Umjesto potpore navodno je od vrha Hrvatske dobio ‘savjet’ da se mora pod svaku cijenu otarasiti Milorada Dodika i njegove secesionističke politike i bezuvjetno ući u pregovore oko formiranja vlasti sa SDA, DF-om i Savezom za promjene.

 

Sve hrvatske pozicije Čoviću

 

Uzaludni su bili svi stožernikovi pokušaji da uvjeri Josipovića, Milanovića i Leku, u cijeloj priči stav Tomislava Karamarka je samo deklarativne solidarne naravi, kako zapravo samo brani princip da vlast treba formirati od najniže razine pa do države i to isključivo s pobjednicima unutar svakoga naroda, pa dakle i sa SNSD-om Milorada Dodika.
Izvor Dnevnoga lista iz Zagreba, naime, tvrdi kako je sastanak u Zagrebu, na Čovićevo zaprepaštenje ipak temeljito pripremljen i servisiran informacijama i iz drugih krugova iz BiH, ali i međunarodne zajednice. Naime, i prije dolaska novoizabranoga hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Zagreb, Željko Komšić, čelnik DF-a, a navodno i Bakir Izetbegović, lider SDA, su tijekom telefonskog čestitanja upoznali predsjednika Ivu Josipovića s detaljima oko započetoga pregovaračkoga procesa u formiranju vlasti i nastalim problemima.
Pri tome su predsjedniku Josipoviću potvrdili najvažniju poruku, koja je sasjekla sve ambicije lidera HDZ-a BiH, da Komšić neće uvjetovati partnerstvo s HDZ-om BiH preotimanjem niti jedne hrvatske ministarske pozicije.
Time je preventivno izbijen i zadnji adut, ako ga je Čović ikada i imao, za stožernikovu misiju potpore u Zagrebu i apsolutno mu je sužen prostor daljnjega manevriranja i manipuliranja ‘pravno-političkim nasiljem u BiH’ i novim nasrtajem na ustavnu poziciju Hrvata u našoj zemlji.

 

‘Spašava’ ga srpsko jedinstvo

 

Stav čelništva RH je potpuno razumljiv jer službeni Zagreb osluškuje i ponašanje međunarodne zajednice i ne želi nikakve probleme sa zapadnim silama. Na potezu je sada Dragan Čović.
Zanimljivo je kako se pred današnji sastanak izaslanstava SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, na kojem se očekuju odgovori na neka važna i teška pitanja, na političkoj sceni pojavila priča kako u traganju za elegantnim izlazom iz političke baruštine predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokušava približiti vođe SNSD-a i Saveza za promjene kako bi reanimirao, za njega ‘spasonosnu’, svesrpsku koaliciju koju bi predvodili u državnome Parlamentu i Vijeću ministara Milorad Dodik i Mladen Bosić. Takva je lukava projekcija navodno doprla do čelnika Saveza za promjene koji su ekspresno uzvratili kako nemaju ništa protiv pod uvjetom, kako su ironično poručili, da HDZ BiH ustupi SNSD-u neko hrvatsko ministarstvo.
Ipak, Ognjen Tadić je umirujuće podsjetio kako je u Domu naroda dobro surađivao s Draganom Čovićem te da nema nikakvih posebnih razloga za sukobe i netrpeljivost između HDZ-a BiH i njegovoga SDS-a. Rasplet slijedi u danima koji predstoje, HDZ BiH mora dobro odvagati sve solucije i odlučiti. Nacionalni, europski prosperitet ili grčevita borba za političko preživljavanje Milorada Dodika? Da je bilo mudrosti, u te se ralje nije smjelo upadati.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close