Lideri samita G20 se obavezali da će iskorijeniti ebolu

Lideri najbogatijih zemalja na svijetu obećali su u subotu na samitu grupe G20 u Australiji da će učiniti sve što je moguće da “iskorijene” epidemiju ebole.

Autor: FENA

– Članice grupe G20 su se obavezale da će učiniti sve kako bi međunarodni napori doveli do iskorijenjivanja epidemije i da će pokriti sve ekonomske i humanitarne posljedice – navodi se u saopćenju G20 objavljenom nakon prvog dana samita koji se završava u nedjelju.

U epidemiji ebole do sada je umrlo 5.000 osoba, najviše u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

– Djelovat ćemo putem bilateralnih, regionalnih i multilateralnih saradnji i u saradnji s nevladinim sektorom – navodi se u saopštenju G20.

Šefovi država i vlada su pozvali Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da “nastave s čvrstom podrškom ugroženim zemljama”.

Svjetska banka je iskoristila samit G20 da zastupa svoj plan osnivanja “hitnih fondova” namijenjenih boljem suočavanju s budućim pandemijama, kako bi se izbjeglo ponavljanje spore i zakašnjele reakcije kakva je bila prema virusu ebole.

Institucija smatra da bi širenje dosadašnje epidemije moglo koštati zapadnu Afriku više od 32 milijarde dolara do kraja 2015.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close