Papa opet šokira konzervativce: Za božićni koncert izabrao punk legendu

Papa je za nastup u Vatikanu 13. decembra odabrao Patti Smith i časnu sestru Cristinu koja je ove godine pobijedila u italijanskoj verziji reality showa ‘The Voice’

Papa Franjo ne prestaje šokirati konzervativne, a ugodno iznenađivati liberalnije katoličke i društvene krugove. Ovoga puta vjernike je zatekao odabirom pjevačke zvijezde koja bi trebala nastupiti na ovogodišnjem tradicionalnom božićnom koncertu u Vatikanu. Umjesto razvikanim pop ili opernim divama, što bi očekivali mnogi, Papa je poziv uputio američkoj punk legendi Patti Smith!

 

Odluka je donesena u toku žestoke polemike koja se vodi povodom koncerta kojeg američka pjevačica treba održati 9. decembra u Bazilici San Giovani Majore u Napulju. Jedno katoličko udruženje žestoko se protivi tom “bogohulnom” događaju te zahtijeva da se on ukine. Dok su talijanski vjernici konsternirani pozivom, mediji podsjećaju da se vjerski poglavar prošle godine na Trgu svetog Petra susreo s ”kumom punka” koja je tada izrazila želju da mu službeno zapjeva.

 

Sudeći po svemu, Papi se inicijativa svidjela pa je za nastup koji će se održati 13. decembra odabrao Smith i časnu sestru Cristinu koja je ove godine pobijedila u talijanskoj verziji reality showa ”The Voice”.

 

Patti Smith proslavila se nakon što je 1975. godine objavila sada već antologijski album ”Horses” koji je inspirirao generacije punk/rock muzičara. Zagovornica je ”slobodne ljubavi”, ali s Papom dijeli zajedničke napore za uspostavljanjem mira i pravednosti u svijetu. Potječe iz porodice Jehovinih svjedoka, ali od adolescentske dobi distancirala se od službene religije. No, nikad nije izgubila vjeru u Boga pa se teme spasenja i otkupljenja često provlače u njenim djelima, objasnio je za Huffington Post muzički kritičar Rolling Stonea Anthony DeCurtis.

(24sata.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close