Vlada ZDK: Izmirenja obaveza RMU Zenica, Breza i Kakanj prema Zavodu za zdravstveno osiguranje

U sjedištu ZDK, u srijedu, održan je sastanak predstavnika Vlade ZDK, Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK, Rudnika mrkog uglja Zenica, Kakanj i Breza, Sindikata rudnika i zdravstva ZDK na kojem se razgovaralo o milionskim obavezama ova tri rudnika po osnovu obaveza zdravstvenog osiguranja. Od 69 miliona KM ukupnih dugovanja državnih preduzeća prema Zavodu za zdravstveno osiguranje ZDK, samo Rudnici u ZDK su dužni 33 988 928 KM. Ovim sastankom nije dovedeno u pitanje ovjeravanje zdravstvenih knjižica rudarima, ali se želi otvoriti dijalog sa menadžmentima Rudnika kojim tempom će se izmirivati zakonom propisane obaveze kako ne bi došlo do urušavanja zdravstvenog sistema.

-Bitno je razgovarati o dugovanju velikih firmi prema Zavodu za zdravstveno osiguranje, zbog čega Zavod nije u mogućnosti da ispuni tražene zahtjeve. Mi trošimo zdravstveni novac, a sredstva dužnika Zavoda se ne uplaćuju, istakla je ministrica Senka Balorda.

U nekim preduzećima su pokrenuti stečajni postupci, jedan broj preduzeća i dalje ne izmiruje obaveze, dok neka preduzeća simbolično izvršavaju obaveze. Za početak razgovaramo sa predstavnicima Rudnika, a dužnici su i Željezara Zenica, Željeznice FBiH, Krivaja Zavidovići i ŠPD ZDK koji je u zadnje vrijeme intenzivirao uplatu Zavodu.

-Obaveze Rudnika za doprinose zdravstvenog osiguranja, koje su bile predmet Zakona o konsolidaciji rudnika, iznose 33 988 928 KM, a nisu doneseni ni propisi u Kantonu o načinu reguliranja navedenih obaveza što stoji u članu 3. Pojedinačno, dugovanja Rudnika mrkog uglja Kakanj, po Zakonu o konsolidaciji, iznose 11 735 408 KM, po drugom osnovu 2, 7 miliona KM, što je ukupno 14 435 408 KM, dugovanja Rudnika mrkog uglja Zenica iznose 14 280 797 KM, ostatak 6,1 milion KM, što je ukupno 20 380 797 KM, dugovanja Rudnika mrkog uglja Breza iznose 7 972 273 KM, ostatak 4,5 miliona KM, što je ukupno 12 472 273 KM. Ovo je alarm koji nas je natjerao da razgovaramo o ovom problemu i njegovom rješavanju kako bismo u konačnici imali zadovoljnije i Sindikate zdravstvenih radnika, Sindikate rudnika i da je svima lakše raditi svoj posao, istakao je Senaid Begić, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK.

Ako se ovako nastavi, Zavod neće moći realizirati obaveze prema nosiocima raznih vidova zdravstvene zaštite sa kojima ima sklopljen ugovor. Samo u tekućoj godini, obaveze za RMU Kakanj iznose oko 5 miliona KM, dosada je uplaćeno 1 650 000 KM, RMU Breza oko 3 miliona KM, dosada uplaćeno oko 1 milion KM, a za RMU Zenica 3 520 000, a dosada uplaćeno 50 000 KM. Poređenja rdi, u deset ambulanti na području općine Zenica, u periodu 15 dana, obavljeno je 15 000 pregleda rudara i članova njihovih porodica.

-Mi ne bježimo od plaćanja svih obaveza koje imaju Rudnici, ali u sve treba da se uključi i Federalna vlada, kazao je Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja u Zenici.

-Ovo je problem koji, prije svega, treba rješavati Vlada i nadležna ministarstva. Radimo u uvjetima rada koji nisu primjereni, dolazimo u situaciju da nemamo rukavica, nemamo materijala za operacije, dugovanja su velika, a otežane su i nabavke lijekova. Zdravstvene ustanove neće imati čime raditi, kazao je dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata ljekara ZDK.

U ime menadžmenta Rudnika, sastanku su prisustvovali izvršni direktori u Rudnicima u Zenici, Kaknju i Brezi. Po riječima premijera Plevljaka, menadžmentima Rudnicima će se dati mogućnost kompenziranja određenih količina uglja za škole u ZDK na ime obaveza prema Zavodu. Započet je proces od kojeg Vlada ZDK neće odustati, jer se mora pojačati sistem društvene odgovornosti na dobrobit svih građana Zeničko- dobojskog kantona.

-Svi imamo potraživanja i zavisimo jedni od drugih. Nije nam namjera da sukobimo sindikate, ali nam je namjera da sindikati u rudarstvu i zdravstvu sjednu i dogovore kako se može poboljšati zdravstveni sistem koji je došao na ivicu kolapsa. Naš je posao da svima omogućimo liječenje u ZDK, ali moramo naći društveni konsenzus, jer se jedan dio građana ne može liječiti nauštrb drugih. Radio sam na rudniku 12 godina i veoma dobro znam o kakvoj se problematici radi. Sjest ćemo sa svim menadžmentima rudnika i predložit ćemo im potpisivanje protokola o izmirenju obaveza, na način kako njima bude odgovaralo. Ako ne dođe do ispunjavanja tako sačinjenih protokola, tužit ćemo solidarno Rudnike i Elektroprivredu. Rudarima će se ovjeravati knjižice i to se ne dovodi u pitanje, ali ćemo na ovaj način vršiti naplatu kako bi sačuvali zdravstveni sistem, kazao je premijer Fikret Plevljak.

Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close