Otvoren “Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama”

U naselju Dobrinja, po izuzetno hladnom vremenu, danas je održano svečano otvorenje zgrade „Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama“. Ceremeniji otvaranja su prisustvovali eminentne osobe iz javnog života, kao i Ulrike Knotz, abasadorioca SR Njemačke u BiH, kao i načelnici općina Breza, Kakanj ,Olovo i Vares.

Menadžer ovog Udruženja gospođa Amela Jakić za Q Radio je izjavila :

„Projekat izgradnje objekta je primjer dobre saradnje vladinog i nevladinog sektora na području Ze-do kantona i partnera dobre saradnje vladinog i nevladinog sektora na području našeg kantona i to partnera Vlade Ze-do kantona i Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice kao i Općine Visoko, Udruženja Humanost Zenica i to uz veliku pomoć njemačke humanitarne organizacije Terra Tech iz Marburga bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća. Ciljna grupa Centra su  odrasle osobe i djeca sa posebnim potrebama sa područja općina Visoko, Kakanj, Breza, Olovo i Vareš i to djeca i mladi školskog uzrasta koji zbog svojih posebnih potreba ne mogu pohađati redovnu školu, te odrasle osobe sa posebnim potrebama, koje nisu osposobljene za rad.“

Prisutnima se obratila i načelnica Općine Visoko, gospođa Amra Babić :

„Danas smo se okupili da upriličimo svečani čin otvorenja ovog Centra. Izgradnja zgrade, koja je započeta prije godinu dana, bila je zajednički poduhvat Općine Visoko, Ze-do kantona i Udruženja Humanost, u saradnji sa njemačkim partnerima. Koristim priliku da se zahvalim svim učesnicima u projketu, a prije svega  ambasadorici SR Njemačke Ulrike Marie Knotz Također se zahvaljujem i Vladi Ze-do kantona na ukazanom povjerenju i doprinosu da se ovaj Centar izgradi na području naše Općine. Otvorenje Dnevnog Centra predstavlja značajan korak u pravcu obezbjeđivanja novih životnih perspektiva za jedan dio našeg stanovništva. Radi se o djeci i mladima sa posebnim potrebama, ali i odraslim koji nisu sposobni za rad. Njihove porodice će se rasteretiti i njihov svakodnevni život olakšavamo i njima. Ovu radosnu vijest Općina Visoko dijeli i sa susjednim općinama Breza, Vareš, Kakanj i Olovo i nadam se da će i njihovi korisnici koristiti usluge ovog Centra.”

Danas će biti potpisni Ugovor o radu Dnevnog centra u naredne dvije godine između Ze-do kantona, navedenih Općina i Udruženja Humanost kao implementiranog partnera projekta.

Ugovor predviđa da tokom dvogodišnje pilotne faze rada Dnevnog centra, koja bi trajala od januara 2013. do decembra 2014. godine, Kanton i općine finansiraju 60 % rada Centra ,dok bi preostalih 40 % finansirali strani donatori.

radioq.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close