Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog terorizma

Mevlid Jašarević osuđen je na 18 godina zatvora zbog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, odluka je Sudskog vijeća Suda Bosne i Hercegovine.
Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje zbog nedostatka dokaza.
Jašarević je bio optužen da je izvršio teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu, dok su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić optuženi za pomaganje u izvršenju tog djela.

Jašarević je 28. oktobra prošle godine iz “kalašnjikova” pucao na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država  u Sarajevu. Tokom 50 minuta, ispalio je 105 metaka iz automatske puške, dok je grad bio u blokadi do 21 sat. Tom prilikom Jašarević teško je ranio jednog pripadnika policije Mirslada Velića, a svi svjedoci su izjavili da je u gradu nastupio metež i kaos.
Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.
Američko ministarstvo pravosuđa je, također, podiglo optužnicu protiv Jašarevića. Optužnica se sastoji od deset tačaka. Ako bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi dobio više od 100 godina zatvora.

Suđenje Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću za teroristički napad u Sarajevu počelo je 15. juna ove godine pred Sudom BiH, podsjetila je agencija Anadolija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close