Vlada FBiH u ponedjeljak smjenjuje Rasima Kadića

Na sjednici federalne Vlade, u ponedjeljak, naći će se hitan prijedlog za smjenu Rasima Kadića (SDP) s pozicije generalnog direktora “Terminala FBiH” (TF).

Erdal Trhulj (SDA), ministar energije, rudarstva i industrije, kako piše, već je uputio ovaj prijedlog Vladi te zatražio da Vlada da saglasnost Nadzornom odboru TF-a za imenovanje v. d. direktora „Terminala” Hermedina Zornića.
Zornić je kadar SDA koji je do sada obavljao dužnost direktora podružnice „Terminala” u Blažuju. Iz izvora bliskih „Terminalima”, ali i Vladi FBiH, saznajemo da će ministri u Vladi podržati smjenu Kadića, koji je, prema tvrdnjama SDP-ovih ministara, izgubio naklonost i premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).
Podsjećamo, Kadićevu smjenu prvobitno je zatražio predsjednik NO NTF-a u Pločama Dževad Haznadar (SDP), tvrdeći da Kadić mjesecima radi nezakonito te da nanosi ogromnu štetu FBiH. No, ni Kadić nije ostao dužan Haznadaru te je u pismu, koje je u posjedu “Avaza”, Haznadara upozorio da ne radi u skladu s aktima društva te da bez njegove saglasnosti kao predsjednika Skupštine TF-a održava sjednice NO NTF-a. O svemu je obavijestio i Vladu FBiH.
– Ovo je nova kadrovska križaljka koju spremaju SDA i SDP. Smijenit će Kadića, a nakon toga spremaju smjenu Uprave u Pločama, s Nikolom Štulom (SDA) na čelu. Obrnut će kadrove na čelu TF-a i NTF-a, tako da će umjesto Štule, kako stvari stoje, za direktora „Naftnih terminala” postaviti Franju Božića (SDP) – tvrdi naš izvor upućen u dešavanja u „Terminalima”.
Kadić je jučer kratko rekao da je dobio nezvaničnu informaciju da će biti smijenjen, ali da prijedlog nije vidio, tako da ga ne može ni komentirati.
Član NO TF-a Ibrahim Bećirbegović zatražio je od NO TF-a da pod hitno smijeni NO NTF-a, s Haznadarom na čelu. U dopisu koji je poslao na ruke predsjednika NO TF-a Rifata Fetića, Bećirbegović ga upozorava na nezakonite radnje Haznadara i članova NO NTF-a. Sa svim ovim radnjama već je upoznao i Trhulja te ostale članove Vlade FBiH.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close