Miro Lazović o najavama otcjepljenja Republike Srpske: Malo “morgen” Dodik

U proteklih nekoliko dana predsjednik RS-a Milorad Dodik više puta je istakao i glasno najavio da će RS vječito ostati i da nema nijednog razloga da ostane u BiH, te da će RS iduće godine krupnim koracima krenuti ka samostalnosti.

To je izazvalo burne reakcije u Federaciji BiH, a Miro Lazović, potpredsjednik SDU i bivši predsjednik Skupštine BiH ističe kako to nije moguće.

Krajnji rezultat

– Dodiku bez razmišljanja poručujem malo “morgen”. BiH je još mlada i krhka država. U Daytonu je sačuvana, ali nama isporučena kao nedovršena građevina čija konstrukcija konstantno podrhtava pod teretom političkih sukoba kao izraz loših ustavnih rješenja. Ali, ipak uz sve probleme koji su je pratili i još prate, sa sigurnošću možemo reći da je BiH pobijedila svoje vanjske, ali ne i unutrašnje neprijatelje. Naša zemlja je i dalje podijeljena i suočena sa prijetnjama i atacima na njenu nezavisnost i državnost. Te prijetnje nisu samo verbalne, one se na liniji ratnih ciljeva protivnika BiH u kontinuitetu pokušavaju ostvariti kroz političke aktivnosti i parlamentarnu proceduru. U tome često imaju podršku i pojedinih političkih aktera iz Sarajeva koji radi trenutnih političkih i partijskih interesa čine nepopravljivu štetu integraciji BH društva i države. Jedno od takvih pitanja je nedavno predloženi Zakon o prebivalištu kojim se stvaraju nepremostive prepreke za mnoge protjerane i izbjegle da ostvare svoje ljudsko pravo da glasaju u sredinama predratnog prebivališta. A, u konačnici taj zakon vodi cementiranju entitetskih podjela i sprečava postepenu integraciju BH društva i države. Dakle, krajnji rezultat – dobitak za RS, a gubitak za BiH, ističe Lazović.

BiH jača od neprijatelja

Unutrašnji neprijatelji BiH, prema riječima Lazovića, nisu samo oni koji to glasno govore i javno rade već i mnogi drugi od naroda izabrani koji na grbači tog istog naroda krčme i prodaju javna dobra, pokazuju nezaježljivu pohlepu za ličnim bogatstvom, šire mito i korupciju promovišući društvene odnose koji kipte od nemorala, pohlepe, ličnog i partijskog egoizma i nepravde.

– BiH je jača od svojih neprijatelja. To je kroz svoju burnu istoriju mnogo puta pokazala. U tom otporu moramo biti odlučniji i jedinstveniji. Krajnje je vrijeme da se lideri političkih stranaka i partija posvete borbi za zajedničke ciljeve i interese. Da se sujete i lični interesi podrede interesima države. Zar je moguće da pored ovakvog bogatstva i potencijala živimo u ovakvoj apatiji. Vratimo se principima na kojima je počivala naša borba za BiH. Ispoljimo ljudskost i solidarnost i brigu za one kojima je pomoć potrebna. Snaga neprijatelja Bosne leži u našim slabostima, zaključuje Lazović.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close