VIDEO / Aerografit: Nijemci napravili materijal lakši od vazduha

Njemački naučnici sa Univerziteta u Kilu i Tehnološkog fakulteta u Hamburgu pronašli su najlakši materijal na svijetu i nazvali ga aerografit.
Kubni centimetar aerografita težak je samo 0,2 miligrama, što čini četvrtinu mase prethodnog rekordera. Ima čak 5.000 puta manju gustinu od vode i šest puta je lakši od vazduha. Štaviše, aerografit je toliko lagan da je teško raditi s njim u običnoj laboratoriji, jer i najmanji pokret može da pokrene vazduh i rasprši materijal okolo.

– Ako biste željeli da dobijete kilogram ovog materijala, zauzimao bi zapreminu od pet kubnih metara. To znači jedan kvadratni metar u osnovi, koji se diže pet metara uvis. Eto, to bi bilo teško jedan kilogram. Trebalo bi vam oko pet gepeka automobila ukoliko biste željeli da transportujete kilogram aerografita – objašnjava istraživač Matijas Meklenburg.

Aerografit predstavlja mrežu ugljenikovih cjevčica, od kojih je svaka prečnika oko 15 nanometara, upletenih na mikro i nano nivou veličina. Zbog njegove lakoće i relativno velike površine, aerografit bi mogao da omogući stvaranje mnogo lakših litijum-jonskih baterija, prenosi Blic. Mogao bi da nađe primjenu i u pravljenju vodootporne odjeće, lakših računara, za vodenu i vazdušnu filtraciju, kao i za zaštitne ekrane za satelite.

Pravi se stavljanjem kristala oksida cinka u specijalne pećnice, koji se potom zagrijavaju na temperaturama do 900 stepeni Celzijusa.

24sata.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close