Van Rompuy: Cameronova inicijativa vodi do raspada

Predsjednik  evropskog  Savjeta  Herman van Rompej  smatra  da bi pokušaji britanskog premijera Dejvida Kamerona da vrati određena ovlaštenja iz EU na London mogli izazvati raspad evropskog bloka.

Van Rompej  je rekao da bi se EU i  jedinstveno tržište mogli rasrpasti ako bi  svaka od zemalja članica imala pravo da bira određene politike koje im se najviše sviđaju i odustaju od onih koji im ne idu u prilog.

“Sve članice mogu, i to čine, da iznesu određene zahtjeve i potrebe što se uvijek uzima u razmatranje i dio je naših diskusija”, rekao je Van Rompej    za  “Gardijan”.

On je istakao da ne očekuje da će bilo koja članica evropskog bloka narušavati osnove sistema saradnje  u  Evropi.

Prema njegovim riječima,  za promjene Sporazuma EU po predloženim Kameronovim “izuzimanjima”  od ključnih pitanja bila bi neophodna “duga i glomazna” procedura za jednoglasni sporazum svih država u evropskom bloku.

Kameron, koji je pod pritiskom evroskeptika iz  Konzervativne stranke, rekao je tokom prošlog mjeseca da podržava britansko članstvo u EU, ali da želi “novi dogovor”  koji podrazmjeva odustajanje od ključnih pitanja.

Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za   izlazak  zemlje iz EU, jer smatraju  da se Brisel miješa u domaća pitanja i da se razbacuje novcem u vrijeme kada se uvode mjere štednje.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close