M plusOglasiVisoko

“VI-PLOD”: Obavijest

Udruženje proizvođača jagodičastog i bobičastog voća VI-PLOD je osnovano u saradnji sa općinom Visoko 20.01.2017. godine. Prošle godine nevladina organizacija je nudila značajna sredstva za proizvođače jagodičastog i bobičastog voća koja, na žalost, nisu odobrena jer su striktno tražili udruženje proizvođača, koje smo i osnovali.

VI-PLOD će u narednim godinama sudjelovati u kreiranju i izdvajanju sredstava iz općinskog budžeta za malinarstvo kao i u izradi strategije razvoja poljoprivrede. – Tokom mnogobrojinih sastanaka članova udruženja, uočilo se da proizvođači nisu najbolje upoznati sa pogodnostima koje mogu ostvariti prilikom proizvodnje kao i načinima njihovog ostvarivanja, tako da je udruženje VI-PLOD relevanto i povjerljio mjesto za razmjenu korisnih informacija o ostvarivanju tih pogodnosti.

– Prije 6 godina kada je malina sortimenta Polka stigla na općinu Visoko bilo je 45 proizvođača te vrste i oko 100 dunuma maline sorte Vilamet i Miker. Danas, taj broj je dosta veći, pa prema nezvaničnim podacima Ministarsva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, općina Visoko ima oko 800 dunuma registrovanih poljoprivrednih gazdinstava maline, te oko 400 neregistrovanih dunuma, što ukupno iznosi oko 1200 dunuma pod zasadom maline. Prema tome, općina Visoko je dobro pordrućje za otklupljivače kojih je prošle sezone bilo više od 5 različitih otkupljivača. Iz toga se rodila i potreba za osnivanjem ovog udruženjem, čime bismo mogli ostvarit zahtjeve u pogledu kvalitete i povoljne cijene, a količinu imamo.

– Jedan od prvih projekata udruženja VI-PLOD je bila stručna edukacija na temu tehnologija uzgoja maline i kontrolu prskanja eminentnog predavača mr. Adnana Maličevića. – Od općine Visoko imamo podršku na način da će nam biti odobrena prostorija za naše sastanke i edukacije, te finansijska sredstava za refundiranje troškova osnivanja uduženja. – VI-PLOD ima saradnju sa lokalnim pčelarskim udruženjem Behar i kao sa savezom udruženja KAP iz Kaknja u očuvanju životne sredine.

Također sarađuje sa mikrokreditnom organizacijom MIKROFIN, te sa poljoprivrednom apotekom Agroland. U toku su pregovori sa drugim firmama o saradnji i unaprijeđenju odnosa. – Najvažnije za sve proizvođaće jeste to da udruženje VI-PLOD ima ponudu za otkup maline od hladnjače koja već ima naručenih 3000 tona maline.

– Udruženje VI-PLOD trenutno broji preko 30 članova koji su većinom i osnivači tog društva, a i Vi možete postati dio nove zajednice malinara Visokog.

Kontakt osobe za učlanjenje su:

-za područje Gračanice – Dženan Mehmedagić,

-za područje Buka, Kralupa i Goduše – Sedin Džafić

-za područje B. Mahala, Moštre i okolna mjesta – Emina Brodlić

Za više informacija pozovite na broj 060 33 64 083.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close