PolitikaRegion

Slovenija nudi pomoć i iskustva BiH na putu ka EU

Bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije su tradicionalno dobri i prijateljski i u interesu obje zemlje je unapređenje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblastima ekonomije, privrede i trgovinske razmjene.

Izraženo je očekivanje da će biti nastavljen pozitivan trend direktnih stranih ulaganja iz Republike Slovenije u BiH, što je dodatni podstrek razvoju ekonomije i privrede BiH.

Članovi Predsjedništva BiH informirali su predsjednika Vlade Republike Slovenije o predstojećim aktivnostima na putu evropskih integracija BiH i procesu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO.

Predsjednik Vlade Republike Slovenije je naglasio spremnost Slovenije da pruža kontinuiranu podršku reformskim procesima koje je BiH poduzela na ispunjavanju uvjeta za status kandidata za EU.

Ponuđena tehnička i ekspertska pomoć i iskustva Slovenije na putu BiH ka priključenju EU mogu biti od velike koristi za našu zemlju, rečeno je tokom sastanka. Pozdravljeni su dosadašnji susreti na visokom i najvišem nivou, koji su poseban poticaj daljnjem razvoju dobrih bilateralnih odnosa i regionalne saradnje.

Predsjedavajući i člano Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović izrazili su zahvalnost za sveukupnu podršku i pomoć Slovenije BiH.

Sastanku je prisustvovao Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

 

(AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close