BiHPolitika

Dragan Čović: Izborni zakon u naredna dva mjeseca, kandidatski status do kraja godine

“To su zakoni koje već godinu i po pokušavamo s partnerima dogovoriti da idu po jednoj drugoj proceduri. Na državnom nivou je to izmjena Izbornog zakona, Zakona o RTV servisu, Zakona o državnim službenicima, dok su na entitetskom nivou to izmjene zakona o vladi i ministarstvima. Želimo dati rješenje koje smo više puta dogovarali s partnerima o neustavnim ministarstvima, imamo konkretne pakete oko braniteljskih zakona”, kazao je u uvodu Dragan Čović.

Sve današnje teme narednog utorka će razmatrati i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora, kako bi se najdalje do kraja aprila sve to stavilo u parlamentarnu proceduru.

“Imamo problema oko parlamentarne većine i naš zadatak je ne izgubiti naredne dvije godine u funkcionisanju vlasti. Vidjeli ste kako se to promjeni oko jednog pitanja, akciza, kako smo zamijenuli uloge, ko sačinjava opoziciju, a ko poziciju. U naredna dva mjeseca želimo riješiti pitanje Izbornog zakona, ali da euroatlanski put ne bude ugrožen, jer ja sam uvjeren da mi danas imamo sve preduslove da do kraja godine dobijemo kandidatski status kad je u pitanju EU”, dodao je Čović.

Čović je za poziciju oko Zakona o akcizama kazao da se dešava ono što je već bilo kad je bila revizija presude glavna politička tema. Glavna tjela ove države trebaju se koncenzusom dogovarati oko termina svojih zasjedanja.

“Ne smijemo dopustiti da bilo ko naruši sistem, jer bi nakon toga nastao haos u državi“, dodao je Čović te najavio sutrašnju sjednicu Predsjedništva BiH sa svim prispjelim temama, te dodao da će sve tačke dnevnog reda koliko on zna biti usvojene jednoglasno.

Oko Izbornog zakona nema nikakvih sadržajnih novosti, samo se dinamika dešavanja pokreće preko klubova zastupnika u parlamentima, kako je to poslovnicima predviđeno.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close