Velika koalicija u Njemačkoj

Dugo čekanje na kraju se isplatilo. U ranim jutarnjim satima (27.11.2013) demohrišćanske partije CDU/CSU postigle su koalicioni sporazum sa socijaldemokratama o formiranju vlade.

“Čvor je razvezan, dogovor ostvaren”, saopštio je šef kluba poslanika CDU/CSU Michael Grosse-Broemer. Riječ je o zaključivanju koalicionog sporazuma kojem je malo nedostajalo da ne bude usvojen. Najavljena posljednja runda razgovora sa 77 učesnika, zakazana za utorak uveče je otkazana. Umjesto toga predstavnici demohrišćana i socijaldemokrata su odvojeno razgovarali, kako bi razmotrili kompromise, koje su prethodno postigli šefica Demohrišćanske unije Angela Merkel, šef bavarskih demohrišćana Horst Seehofer i šef Socijaldemokratske partije Njemačke Sigmar Gabriel.

Cijela prethodna noć je za 70 ostalih čelnih političara ove tri partije značila prije svega čekanje. Oko pet sati ujutro, preostalo im je samo još da se mole i nadaju. A onda je sve krenulo velikom brzinom. Vrhovi partija, koji če učestvovati u novoj vladi, postigli su sporazum i kratko prije šest sati ujutro agencije i mediji su objavili ovu vijest.

Postignut kompromis
To znači da su posebno sporna pitanja riješena. Od januara se u cijeloj Njemačkoj uvodi minimalna satnica od 8,5 eura. No, tarifni partneri odnosno poslodavci i sindikati ipak imaju mogućnost da u prelaznom periodu do 2017. godine dogovore satnicu koja je manja od 8,5 eura. Došlo je i do dogovora o spornim tačkama, koje se tiču reforme penzionog sistema.

Okončani dinamični koalicioni pregovori i nađena rješenja
Okončani dinamični koalicioni pregovori i nađena rješenja

Demohrišćani i socijaldemokrati žele poboljšati, kako penzije majki koje su prije 1992. dobile djecu tako i uvesti penzije sa 63 godine za one koje imaju iza sebe 45 godina radnog staža. Postignut je i dogovor o uvođenju putarina na autoputevima, što će se regulisati zakonom koji će biti usvojen tokom 2014. godine. Postignut je i kompromis oko dvojnog državljanstva. Djeca stranih roditelja, rođena u Njemačkoj, ne moraju se u buudćnosti do 23. godine opredijeliti za jedan od dva pasoša. Danas u podne će rezultate koalicionog sporazuma njemačkoj javnosti predstaviti Angela Merkel, Horst Seehofer i Sigmar Gabriel.

Autorka: Jasmina Rose

Odgovorni urednik: Faruk Šabanović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close