Valentin Inzko: Još ima vremena za preokret u BiH

‘Neuspjeh političkih lidera da do danas postignu dogovor i poduzmu odgovarajuće mjere kako bi riješili pitanje vojne imovine i Odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić-Finci’ blokirao je put BiH ka članstvu u NATO i Evropsku uniju (EU)’, kazao je Inzko.

Naglasio je da ustavne promjene, koje zahtijeva Odluka ‘Sejdić-Finci’ nisu samo uslov za daljnji napredak BiH ka članstvu u EU, nego je provođenje te odluke i ‘test sposobnosti BiH da primijeni temeljne standarde ljudskih prava’.

Prezentirajući svoj izvještaj za period od 20. aprila do 21. oktobra, visoki predstavnik je naveo neadekvatnosti u okviru rukovodeće strukture u Federaciji BiH, osporavanja suvereniteta BiH koja dolaze od političara iz Republike Srpske (RS) i neuspjeh institucija da osiguraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH kao dokaze još uvijek neriješenih problema u BiH.

On je upozorio i na ‘generalno nepostojanje osjećaja urgentnosti’ među stranačkim liderima.

Naveo je da su protesti građana artikulirali ‘suštinsko nezadovoljstvo’ građana širom zemlje.

‘Građani su shvatili nešto što mnogi lideri u BiH još uvijek nisu: demokratija nije nešto što se dešava tek svake četiri godine na izborima’, dodao je Inzko.

Naglasio je vitalnu ulogu vojnih misija EU i NATO-a u BiH koje građanima potvrđuju da je zemlja sigurna, te je pozdravio daljnji angažman misija EUFOR-a i NATO-a sa izvršnim mandatom.

Dodao je kako je apsolutno uvjeren da ‘BiH, njeni lideri i njeni građani još uvijek imaju bezbroj šansi da zajednički djeluju, da uspiju i da prosperiraju’.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži podršku svim onim snagama u BiH koje su spremne da pomognu ovoj zemlji da postigne napredak i da se suprotstavi onima koji bi zemlju vodili unazad ka daljnjim podjelama i dezintegraciji.

Anadolij

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close