Usvajanjem Zakona o JMB je dokazano da je moguće postići kompromis

Danas je u Sarajevu održana 91. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH na kojoj je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja. Predsjedništvo je pozdravilo današnje usvajanje seta od četiri zakona, a posebno Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana.

“SDP smatra kako je bilo krajnje vrijeme da se konačno omogući trajno izdavanje matičnih brojeva novorođenoj djeci u Bosni i Hercegovini za što je opravdano ukazalo i više hiljada građana na nedavnim protestima pred Parlamentom BiH. Usvajanjem ovog zakona praktično je dokazano kako je kompromis moguć kada se racionalno i iskreno bez političkih mahinacija i manipulacija pristupi nalaženju rješenja”, saopćeno je iz SDP-a.

SDP je pozdravio i današnje usvanjanje Prijedloga zakona na sjednici Vijeća ministara BiH, kao što su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH.

“Izmjenama zakona se usklađuju obaveze iz tzv. Evropskog paketa i štite temeljna ljudska prava i slobode u skladu sa najvišim evropskim standardima (pravo na kretanje tj. Izbor mjesta prebivališta, raspolaganje imovinom itd.) Posebno je važno istaći da se 18 godina nakon Daytona zakonom štite svi državljani BiH koji imaju dvojna državljanstva i pravo na ista bilo gdje u svijetu”, istaknuto je iz SDP-a.

Na sjednici je također razgovarano i o Prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

“SDP nije podržao izmjene ovog Zakona isključivo zbog spornih odredbi vezanih za Mostar, jer se još jednom pokušalo nametnuti rješenje o Mostaru bez Mostaraca. Predsjedništvo je još jednom utvrdilo stav da je svako rješenje koje dogovore Mostarci o Mostaru prihvatljivo i SDP-u, jer je došlo vrijeme da o problemima lokalnih zajednica odlučuju oni koji tamo žive, a ne da im se rješenja nameću”, istaknuto je.

Razgovarano je i o incidentu koji se prije nekoliko dana dogodio u Kravici prilikom kojeg je policija MUP-a RS pokušala spriječiti članice udruženja majki Srebrenice da polože cvijeće na mjestu stradanja njihovih bližnjih, nakon čega su pojedine od njih pozvane u policijsku stanicu na saslušanje.

SDP smatra da je takvo tretiranje neprimjeren čin prema preživjelim žrtvama genocida te da nikakve demonstracije sile i maltretiranje neće doprinijeti izgradnji povjerenja u bosanskohercegovačkom društvu, posebno ne u Srebrenici.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close