Hafizović: Ramazanskim postom dodirujemo iskonsku prirodu

U toku mjeseca Ramazana, mjeseca posta, duhovnog sazrijevanja, solidarnosti i samilosti, u Institutu „Ibn Sina“ danas je akademik Rešid Hafizović održao predavanje na temu “Ramazanskim postom dotičemo iskonsku prirodu stvari”.

(fena)

Govoreći o tome kakva nagrada čeka one koji se predaju postu, kao jednom nevjerovatnom procesu, oni se izvrgavaju sasvim dobrim izgledima da dotaknu primodijalnu prirodu stvari,  ali suštinski posteći, onako kako izvori vjere nalažu, doista znači ponovno se integrirati u taj primodijalni poredak stvari onako kako je Bog svojim znanjem, mudrošću, svojom kreativnom voljom instalirao od trenutka stvaranja svijeta, pa sve do zalaska njihova, takzovanog “kosmičkoga dana”.

Na pitanje, šta znači suštinski postiti, Hafizović je za Fenu kazao da na arapskom glagol ‘savm’ ili ‘sijam’ označava trenutak dana kada je sunce u zenitu, pa tako i oni koji se prepuste činu istinskog, suštinskog posta, morali da dožive potpunu duhovnu promjenu, preobrazbu, i da uđu u svoje osobnosti, u zenit vlastitoga duha, duhovnog bivanja i življenja.

Post je jednostavno nešto što ide na višestrukim razinama. To nije samo post tijela, što bi se onda svelo samo na puku razinu gladovanja, što nije dobro, nego je to proces koji zahvata i naše tijelo, ali ga onda vuče do unutarnjeg središta našega bića, na razinu duše, na razinu uma, razinu srca, razinu kreativne imaginacije.

– Dakle, četiri temeljne čvorišne tačke koje zovemo duhovnim organima transcedentne spoznaje, duša, um, srce i kreativna imaginacija. Ako snagom i vrlinom tih organa budemo ispostili post, onako kako standardi vjere to zaista postavljaju i traže i Božanski nauk od nas očekuje, naš nauk neće biti samo to da ćemo dotaknuti i vlastitu i iskonsku prirodu svega što je u makro i mikro kosmosu, nego ćemo za nagradu dobiti ono što sam Allah dž.š. kaže u jednom hadisu ‘svako djelo potomka Ademova na zemlji pripada njemu, samo je post Moj i Ja sam nagrada za njega’ – kazao je akademik Hafizović.

Danas je iz štampe izašla knjiga pod nazivom “Suštinsko čitanje Ibn ‘Arebijeva fususa – kroz komentar Abdulaha Bošnjaka”, autora akademika prof.dr. Rešida Hafizovića, a promocija će biti uskoro održana.

Inače, Naučno-istraživački institut “Ibn Sina” početkom mjeseca Ramazana započeo seriju “Ramazanskih predavanja” u kojoj gosti – predavači govore o različitim duhovnim aspektima ovog blagoslovljenog mjeseca.

Tribina se održava svake srijede, od 10. do 31. jula 2013., odnosno od 2. do 23. ramazana 1434. h.g. u 18 sati.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close