BiHPrivreda

Usvajanje Zakona o osiguranju FBiH prošlo gotovo neopaženo

Politički dogovori nikom više nisu novost. Stoga i ne čudi da usvajanje pojedinih zakona prođe skoro nezapaženo. Tako je bilo i sa Zakonom o osiguranju koji je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.
Usvajanje je prošlo uz oštro protivljenje opozicije, ali i podijeljene stavove unutar Kluba SDA.

Zakon o osiguranju u parlamentarnoj proceduri prvi put se našao krajem prošle godine, ali je za usvajanje nedostajao jedan glas. Zastupnici SDA imali su različite stavove. Mjesec poslije ponovo je na dnevnom redu sjednice. Ovaj put dobio je potrebnu većinu, ali uz jasnu podijeljenost unutar Kluba SDA.

“Ovdje leži sumnjivi kapital, najviši zvaničnici HDZ-a su iza svega ovoga i ovdje postoji osnovana sumnja da će iza Zakona raditi kriminalne aktivnosti. Pošto se dosta poslanika boji da bi mogla puknuti koalicija glasat će za. Što se mene tiče dabogda sad pukla, ako je ovo cijena”, kazao je SDA-ov zastupnik Salmir Kaplan.

Cijena prevlasti nad tržištem osiguranja broji se u milionima. Prema usvojenom zakonu, na odluke osiguravajućih kuća nema mogućnosti žalbe. Ostaje tek pokretanje pravnih sporova, što osim dugog procesa donosi i dodatne troškove. Špekuliše se da su u sve upletene i osiguravajuća kuća te firma za nadzor tehničkih pregleda kojima upravlja HDZ-ov kadar. Ipak, u odbranu koalicionog partnera stala je većina zastupnika iz Kluba SDA.

“Nema popuštanja HDZ-u, to su spinovanja. Radi se o tome da je ovo jusaglašeni prijedlog, i to na Vladi FBiH, gdje su prisutni ministri i iz SDA, SBB-a, HDZ-a BiH”, istakao je Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA.

Iz HDZ-a BiH poručuju da su na ovakve optužbe navikli, a šef njihovog Kluba Jozo Bagarić navodi kako nema potrebe da se iznose bez konkretnih dokaza.

Manjkavosti zakona pokazuju da je riječ o internom dogovoru, tvrde iz opozicije.

“Kod isplate šteta nas obično šalju na drugo osiguranje, a ne ono kod kojeg plaćamo premiju – to su standardi koji su trebali biti uključeni. Očito da neki lobiji žele da donesu zakone iz samo njima znanih razloga”, kaže Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH.

Može li jedan od razloga biti trgovanje pozicijama?

Kaplan podsjeća kako prvi put od 1995. godine, otkako postoji Federacija, Bošnjak postavljen na čelo Agencije za bankarstvo: “To je zato da bi Hrvat, ili HDZ, došao na čelo Agencije za nadzor osiguranja i da bi se ovakav zakon donio”.

Kao i obično, tek na terenu stvari će biti jasnije.

Federalna.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close