BiHPrivreda

Olovo: Banja Aquaterm u 2016. ostvarila rekordnih 42 hiljade noćenja

U banjskom lječilištu Aquaterm u Olovu realizirali su u protekle tri godine 1,5 miliona KM investicija, uglavnom iz vlastitih izvora, a u ovoj i sljedećoj godini planiraju tri projekta u vrijednosti većoj od dva miliona KM, kazao je Senad Selimović, direktor banje Aquaterm, gostujući u emisiji Federacija plus Federalne televizije.

– Za dva projekta su zatvorene finansijske konstrukcije, a za treći projekat koji je najveći još nismo, ali imamo obećanja o pomoći federalne Vlade koja je prepoznala značaj našeg projekta i svrstala ga među 100 najperspektivnijih u FBiH za 2016. godinu, kazao je Selimović.

Investicije u banji Aquaterm omogućene su zahvaljujući radu i angžamanu uposlenika, ali i dobroj posjećenosti lječilišta, koja je iz godine u godinu sve veća.

U 2014. banja je imala 32 hiljade noćenja, 2015. godine taj broj bio je 36 hiljada, a prošle godine je narastao na rekordnih 42 hiljade.
– Nadamo se da će taj broj da kontinuirano raste i narednih godina. Popunjenost kapaciteta na godišnjem nivou veća je od 80 posto, istakao je Selimović

Prošle godine Aquaterm je u saradnji sa općinom Olovo otvorio izletište (Zeleni vir, op. priređivača), koje ima dva velika otvorena bazena pa je broj turista koji u Olovo dolaze zbog termalne vode značajno povećan i iznosi od 15.000 do 20.000 godišnje.

Ipak, zdravstveni turizam u BiH još uvijek nije prepozant kao značajan izvor prihoda i značajna mogućnost za upošljavanje novih ljudi.

– U BiH ima petnaest banja koje bilježe 400 hiljada noćenja godišnje, a samo jedno lječilište u Mađarskoj ostvari više od milion noćenja u jednoj godini, napominje Selimović i dodaje da su za dostizanje nivoa razvoja turizma kakav postoji u regionu potrebni kapitalne investicije, podrška vladajućih struktura, te strategija na državnom nivou.

FTV

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close