Uskoro obnova crkve i Franjevačkog samostana

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je prije dvije godine odluku o proglašavanju 14 dobara nacionalnim spomenikom, među kojima je i prirodno-graditeljska cjelina Crkve Duha Svetoga i Franjevačkog samostana u Fojnici.

Samostansku crkvu u Fojnici, jednu od najljepših u BiH, posjetio je tim stručnjaka, na čelu s Lidijom Mićić, direktoricom Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, Suzana Damian, predstavnica Odjela za restauriranje i konzerviranje umjetnina na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i Dragan Martinović, predstavnik preduzeća “DM Projekt” iz Mostara.

Cilj ove posjete je početak priprema i istraživanja na osnovu kojih će se sačiniti idejno-izvedbeni projekt za restauraciju i sanaciju unutrašnjih prostora samostanske crkve.

Prilikom ove posjete direktorica Zavoda Lidija Mičić kazala je da se već nekoliko godina razmišlja o sanaciji ove crkve u Fojnici i da je došlo vrijeme da se napravi prvi korak.

Zaključeno je da se prvo mora napraviti projektna dokumentacija sa svim ispitivanjima konstruktivne stabilnosti objekta.

Fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga, izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom i početkom projekta restauracije unutrašnjosti crkve.

– Stručnjaci rade svoj posao, mi u Samostanu Duha Svetoga možemo samo izraziti radost i nadati se kako će građevinski radovi uskoro početi, a onda ostaje nada kako će donatori prepoznati važnost cjelokupnog projekta – rekao je fra Vujica.

www.magazinplus.eu – Avaz (H. Čukle)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close