BiHPolitika

UNICEF: Djeca i roditelji u BiH neupućeni u njihova prava prilikom svjedočenja

Tri priručnika “Šta je to svjedok?”, “Šta moram znati kad sam svjedok” i “Moje dijete svjedok” izradili su sudije i psiholozi koji se bave dječijim pravima, profesori psihologije, kao i psiholozi i pedagozi iz škola. Pored ovih stručnjaka iz pravosuđa, u izradi priručnika učestvovala su i djeca kako bi ustanovili da li je priručnik dovoljno “naklonjen djeci”, odnosno da li im je dovoljno razumljiv.

“Priručnik daje djeci informacije o pravosudnom postupku, šta djeca mogu očekivati, odnosno odgovara na neka od najčešćih pitanja koja djeca imaju kada se nađu u ulozi svjedoka. Priručnik također utječe na motivaciju djece i roditelja da prijave krivična djela, a pruža i informacije o svim relevantnim institucijama koje im mogu pomoći”, kazali su nam iz UNICEF-a BiH.

Kako saznajemo, priručnik je izrađen za dvije dobne skupine, od 7 do 11 i od 12 do 18 godina, kao i za roditelje ili staratelje djece koja su svjedoci. Poseban doprinos za izradu priručnika, kažu iz UNICEF-a, dali su sutkinja Jasmina Kosović te psihologinje Olga Lola Ninković i Aleksandra Štrbac.

“Cilj priručnika koji su izrađeni u okviru projekta ‘Pravda za svako dijete’ jeste poboljšati pristup servisima i zaštiti djecu koja su u dodiru s pravosudnim sistemom u BiH. Stručni savjetnici koji rade u pravosuđu primijetili su tokom svoje prakse da bi ovakva vrsta priručnika bila jako korisna u institucijama u kojima rade, a pogotovo u institucijama koje nemaju uposlenog psihologa. Posebno važnim se smatralo da ovakvi priručnici budu zastupljeni i u školama kao edukativni materijal”, naglasili su iz UNICEF-a BiH.

Priručnici će biti podijeljeni u narednom periodu svim sudovima i tužilaštvima u BiH, pedagozima u školama, centrima za socijalni rad i policijskim stanicama, a mogu se i besplatno preuzeti na web stranici UNICEF-a BiH.

 

 

 Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close