BiHPolitika

Sa mladim buntovnicima iz Jajca: Odjebite od nas, nacionalisti, pustite nas da živimo!

JAJCE REPORTAŽA

Sa mladim buntovnicima iz Jajca: Odjebite od nas, nacionalisti, pustite nas da živimo!

 

Piše: Elvir Padalović

Borba djece iz Jajca se nastavlja, i potrebna im je sva naša pomoć!

Jajce je u ponedjeljak bilo domaćin međunarodne konferencije “Jajce-Uspješna priča ili…”, posvećene mladim učenicima iz Jajca koji su odlučili da se pobune protiv osnivanja nove škole u Jajcu, a koja bi ih podijelila po etničkom principu.

Mural koji su u holu škole oslikali mladi aktivisti iz cijele BiH – foto Elvir Padalović
Podsjetimo kako će u Jajcu, a na osnovu odluke Skupštine Srednjobosanskog kantona, biti formirana nova srednja mješovita škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu. Kako Odluka iz tehničkih razloga nije mogla biti provedena prošle godine, nova škola bi mogla krenuti sa radom od septembra ove godine.

Konferencija, u organizaciji SHL Fondacije i Nansen dijalog centra iz Sarajeva, ujedno je bila i dobra prilika da se priča o modalitetima pomoći ovoj djeci u ostvarivanju njihovih ciljeva, ali i o tome kako se odnositi prema sistemu koji otvoreno dijeli djecu.

Konferencija – foto Elvir Padalović
Kako je tokom konferencije priznao sam načelnik općine Jajce Edin Hozan, lokalna zajednica nije zahtijevala da se osnuje nova škola, već je samo zatraženo da ne postoji diskriminacija prema bošnjačkoj djeci, a u okviru postojećeg sistema i postojećih škola.

Ako inicijativa nije došla iz lokalne zajednice, kako tvrdi načelnik Jajca,  postavlja se pitanje čija je to onda bila inicijativa?

Načelnik Edin Hozan – foto Elvir Padalović

Oni, koji su učestvovali u protestima protiv ove inicijative tokom prošle godine i dalje nisu zadovoljni. Najvažniji akteri ove borbe ne žele se pomiriti sa ovom situacijom. Dapače, najavljuju nove metode borbe protiv razdvajanja.

Azra Keljalić, učenica Srednje strukovne škole iz Jajca i predsjednica Vijeća učenika, kaže nam da je Odluka o novoj školi donesena i da bi ona sa radom trebala početi u septembru.

“Mada, ako se malo ili nijedan učenik ne upiše u tu školu, škola neće krenuti sa radom. Mi radimo na tome da se učenici ne upisuju, jer tada škola neće imati nikakvu funkciju i ona će biti zatvorena.”

Mladi buntovnici -foto Elvir Padalović
Ivica Jukanović kaže kako je veliki pritisak roditelja na djecu koja će se na jesen upisivati u ovu školu, jer su oni još mladi i roditelji misle da imaju moć nad njima.

“Više moramo govoriti roditeljima da ne upisuju djecu u tu školu nego samoj djeci. Bit je pridobiti roditelje, a djeca će svakako doći na našu stranu”, objašnjava.

Nikolas Rimac kaže da se oni već osjećaju kao pobjednici, te da je njega lično ova borba dosta promijenila.

“Naučio sam raditi sa ljudima, što je rijetkost. Za sebe mogu reći da se ne osjećamo kao gubitnici, tolike ljude smo nadigli, uspostavili smo brojne kontakte sa drugim gradovima i drugim učenicima. Ovo je od starta bio uspjeh. I ako te podjele bude, učenici su postali svjesni toga, jer ovo se tiče njih. Vjerojatno ta nova škola neće opstati, ali opet tu je pitanje troška za ovu školu.”

Ivica i Nikolas – foto Elvir Padalović

Antropolog i koordinator u Nansen dijalog centru iz Sarajeva Nebojša Šavija Valha ističe važnost borbe učenika iz Jajca.

“Ovo je prvi pravi politički čin u BiH. Bilo je protesta u BiH ranije, ali ti protesti su bili izazvani nekom drugom potrebom. Ovdje imamo jedan politički cilj sa zahtjevom da ljudi budu zajedno. Vrlo je bitna stvar da je grupa mladih učenika stekla hrabrosti i izašla u javni prostor poručivši kako žele da budu zajedno. To je čin bez presedana. Oni stoje nasuprot svih sila koje održavaju status quo u ovoj državi. S druge strane, oni su mali, ali i ogromni istovremeno, a mali su u smislu da trebaju najširu moguću potporu. Trebamo ih saslušati i pokušati pronaći načine kako im pomoći.”

Naš sagovornik se slaže da je pritisak stvoren na ove klince ogroman i da ga treba malo relaksirati u smislu konkretne pomoći

“Očekujem da se ovo multiplicira širom BiH, jer ovo je Problem. Ovo što se događa u Jajcu se može svima desiti. Svi moramo početi istovremeno, kao cijela zajednica. Ali kako to početi? Nemam čarobnu formulu, ali mislim da nam ovo što se dešava u Jajcu vraća tračak optimizma u ovu našu BiH”, kaže antropolog Nebojša Šavija Valha

Djeca su spremna da do septembra pokušaju bojkotovati nastavu i sve što je potrebno kako nova generacija ne bi bila podijeljena u Jajcu.

Na konferenciji je istaknuto kako generacija 18+ dijeli odgovornost za stanje u Jajcu. Još jednom je naglašeno da, ukoliko se krene u realizaciju nove škole, to nipošto nije poraz učenika, naprotiv. Oni su svakako pobijedili.

U ovom momentu je toj djecu najpotrebnija naša podrška.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close