Kultura

EBU: BHRT mora biti spašen

Zbog još neriješenog problema stabilnog finansiranja javnih emitera u Bosni i Hercegovini iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) poslali su novo pismo političarima u BiH u koje ih upozoravaju da BHRT možda broji posljednje dane i da ova kuća mora biti spašena, saopćili su iz BHRT-a.

Pismo EBU-a poslano je na adrese Parlamenta BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

– European Broadcasting Union (EBU), najutjecajnije udruženje javnih emitera na svijetu, s brigom prati kako se stanje javnog servisa u BiH pogoršava. Svjesni smo da je BHRT došao u fazu da se gašenje te organizacije očekuje u svega nekoliko dana – napisano je.

Navedeno je da je BHRT godinama lišen stabilnog načina finansiranja, a da sada ta televizija nije u stanju da isplati plaće svojim uposlenicima, niti da ispuni ugovorne obaveze prema dobavljačima iz oblasti tehnike i programa. Također, rečeno je da televizija nije u stanju da plati račune za struju, pa nacionalna Elektrodistribucija prijeti da će im obustaviti napajanje ovim energentom.

– Mi, članovi Izvršnog odbora EBU-a, pozivamo vas da što je moguće prije iskoristite svoja ovlaštenja i utjecaj da bi osigurali kontinuitet BHRT-a kao nacionalnog javnog emitera, te da što prije pokrenete ospežnu reformu u oblasti medija u BiH koji bi osigurali stabilnu budućnost za javne emitere – stoji u pismu.

Dodali su da se postojanje javnih medija i njihova nezavisnost od vlasti nalaze u srcu demokratskih društava.

– Posebno u vašoj zemlji, koja je takve historijske i strateške važnosti, uloga medija nije samo da informiraju, nego da doprinesu jedinstvu zemlje reflektirajući kulturne razlike. Razumijemo i vaše težnje da postanete dio EU. Napominjemo da je Ugovor o EU, kroz takozvani Amsterdamski protokol, prepoznaje javni servis kao bitni dio svake zemlje članice – naglašeno je u pismu EBU-a.

Naveli su da EBU i članice stoje na raspolaganju za svaku vrstu savjeta, asistencije i ekspertne pomoći kada je riječ o zakonima iz oblasti medija, uključujući i javnu debatu.

– Postojeći sistem treba reformirati da bi se javni servis sačuvao u evropskim okvirima. EBU delegacija je spremna doputovati u Sarajevo da bi istražila rješenja za ovu tešku situaciju – poručuju na kraju obraćanja iz EBU-a koga su potpisali čelni ljudi evropskih javnih emitera, prenosi Fena.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close