UNHCR nastavlja UN-ovu politiku saučesništva u etničkom čišćenju iz 90-ih

Građanska koalicija “Prvi mart” oštro osuđuje UNHCR i podršku koju UNHCR pruža državnom ministru Sredoju Noviću u provedbi plana podrivanja Aneksa 7 i Ustava kroz predložene izmjene Zakona o boravištu i prebivalištu Bosne i Hercegovine. Smatramo sramnim izjave šefa ureda UNHCR-a u Sarajevu, Andrew Maynesa, koji je još jednom dopustio da UN posluže kao smokvin list za politiku etničkog čišćenja koju danas administrativno provodi Sredoje Nović, kao što su tokom devedesetih godina prošlog stoljeća nasilnim putem provodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Ukoliko Andrew Mayne ne zna s kim se danas sastao i „saglasio” o predloženom setu zakona koji se odnose na personalizaciju dokumenata državljana BiH, s posebnim osvrtom za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, građanska kolicija „Prvi mart” se koristi ovom prilikom da ga o tome obavijesti.

Naime, Sredoje Nović je karijeru napravio kao službenik bosanskohercegovačke tajne političke policije, a pred početak rata imenovan je za jugoslovenskog podsekretara za državnu bezbjednost i tokom svoje prijeratne karijere učestvovao je u masovnom kršenju ljudskih prava.

Početkom rata je obavljao visoku funkciju u Centru Resora državne bezbednosti u Banjoj Luci i izvjesno „uredovao” slobodu kretanja nesrba u Banjoj Luci, ali samo u jednom smjeru: izvan Banje Luke i Bosne i Hercegovine.

Nakon rata je bio ministar unutrašnjoj poslova entiteta RS tokom čije mandata je to ministarstvo „zagubilo” dosje o monstruoznim zločinima parapolicijske jedinice „Miće” na području Teslića i nikad o tome nije položio račun ni javnosti ni građanima.

Prije nego što je imenovan na mjesto ministra civilnih poslova, Nović je bio advokat odbrane u predmetu protiv međuvremenu osuđenih ratnih zločinaca iz Bosanskog Šamca, Sime Zarića, Blagoja i Milana Simića.

Koalicija „Prvi mart” će u narednim danima objaviti dijelove transkripta sa suđenja Radoslavu Brđaninu i Momiru Taliću iz kojih se vidi da je u Novićevom mandatu nestao dosije „Mića” iz MUP-a RS, odnosno njegovo unakrsno ispitivanje preživjelih svjedoka u predmetu Bosanski Šamac.

Nažalost, umjesto da u namanju ruku izbjegavaju susrete s njim, pojedini predstavnici međunarodne zajednice nastavljaju legitimirati politiku administrativnog etničkog čišćenja koju Nović i danas provodi. Od UN-ove agencije kakva je UNHCR se ne može, nažalost ni očekivati više: i oni i Nović su i dalje pod nečasnom zastavom koju u svojim rukama još uvijek drže oni čiji tragovi zaudaraju nečovještvom, a koji su danas pred Međunarodnim krivičnim sudom po optužbama za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close