Ambasador Republike Austrije u BiH Donatus Koeck danas posjetio Općinu Visoko

Danas je Našu općinu posjetila još jedna delegacija, riječ je o ambasadoru Republike Austrije u BiH Donatus Koeck, predsjedniku Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predragu Praštalu, te dugogodišnjiem ambasadoru BiH i zamjeniku predsjedika Evropskog parlamenta gospodinu Edhemu Pašiću. Na samom početku načelnica naše općine, gospođa Amra Babić je gostima predstavila Centar za pružanje usluga općine Visoko, nakon čega je uslijedio sastanak u Uredu načelnice.

¨Ovo je prvi projekat koji realizujemo u vrlo kratkom periodu, u skoro mjesec dana od potpisivanja protokola o pristupanju Općine Visoko Evropskom pokretu u BiH, dajući podršku putu BiH u EU. Današnji razgovor smo iskoristili da gospodinu Koecku i našim gostima predstavimo u kratkim crtama Općinu Visoko, predstavili smo i naše kulturno-historijsko naslijeđe u kratkim crtama. Ono što je bitno je to da smo razgovarali o mogućnosti uspostavljanja saradnje Općine Visoko i jedne lokalne zajednice u Austriji i nadam se da ćemo uspjeti realizovati taj projekat na obostrano zadovoljstvo. Imamo dosta dodirnih tačaka sa Austrijom, a imamo i kulturno-historijsko naslijeđe koje nas povezuje i naravno imamo budućnost koju želimo da gradimo zajedno. Koristim priliku da se ambasadoru zahvalim za podršku koju je pružao radu i obnovi OŠ ˝Kulin ban˝ u Visokom. Mi smo gospodinu ambasadoru predstavili i naše turističke kapacitete i nadam se da će iskustva iz Austrije, kao jedne od najrazvijenijih turističkih zemalja pomoći našoj općini kako bi realizovali neke od projekata u narednom periodu˝, izjavila je načelnica, gospođa Amra Babić.

Razmjenjeni su i prigodni pokloni između načelnice i ambasadora i gospodina Pašića, a na incijativu načelnice ambasador Koeck upisao se i u Knjigu utisaka

˝Mi smo imali vrlo interesantan razgovor koji se ticao dobrih međuljudskih odnosa između naše dvije zemlje ali isto tako i privrednih potencijala, odnosno mogućnosti privrednih kontakata jer Visoko je grad koji ima značajno kulturno-historijsko naslijeđe i iskorištavanje ovog potencijala je nešto što se doslovno samo po sebi nameće, a u tom pogledu Austrija može pomoći jer u oblasti kulturnog turizma mi imamo vrlo dobra znanja i iskustva, u BiH smo najveći i najjači investitori,a osim toga imamo jedan veoma važan most, a ti je bh dijaspora jer u Austriji imamo nekih 135 000 ljudi iz BiH koji tamo žive  rade, dakle dovoljno ima osnove da se ovi odnosi i pojačaju˝, izjavio je za medije ambassador Republike Austrije u BiH Donatus Koeck.

Nakon posjete Općini uslijedo je obilazak znamenitosti grada: Zavičajni muzej Visoko, Tabačka džamija, Crkva sv.Prokopija, Franjevački samostan i arheološki lokalitet Mile. U 13,30 sati slijedi potpisivanje Memoranduma u prostorijama Radija Q između Evropskog pokreta, Asocijacije privatnih RTV stanica u BiH.

radioq.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close