Najgora stvar za um i tijelo

Posao je glavni uzrok stresa u životu i ima jak negativan uticaj na opšte zdravlje. To je zaključak istraživanja britanskog dobrotvornog udruženja Mind nakon anketiranja 2 000 Britanaca.

Čak 34 posto anketiranih smatra svoj posao vrlo stresnim. Istovremeno, najvećim izvorom stresa samo 17 posto osoba smatra zdravstvene probleme, a za 30 posto ispitanih to su novčani problemi.

Prethodna istraživanja ukazuju da stres na poslu povećava rizik od srčanog udara za 23 posto. Ova studija je pokazala da je stres na poslu uzrokovao da 7 posto (i čak 10 posto među onima od 18 do 24 godina) ispitanih ima suicidne misli.

Stres obično podstiče ljude da pretjerano piju ili koriste narkotike, jer misle da će ga tako lakše podnositi. Prema istraživanju, gotovo tri od pet osoba ili 57 posto, pije nakon posla, a jedna od sedam pije tokom radnog vremena isključivo zato da mogu bolje podnijeti stres i pritisak na poslu.

Drugi načini na koji judi pokušavaju da se nose sa stresom:

– pušenje – 28 odsto

– uzimanje antidepresiva – 15 posto

– na svoju ruku uzimaju tableta za spavanje – 16 posto

– piju tablete za spavanje koje im je ljekar prepisao – 10 posto

Autori istraživanja kažu: “Naši rezultati pokazuju da je kultura straha i ćutanja povezana sa stresom i problemima mentalne prirode na kraju krajeva veoma skupa za poslodavca”.

Zanimljivi rezultati:

Jedan od 5 (19 posto) traži slobodan dan (bolovanje) zbog stresa, međutim, 90 posto će dati sasvim drugi razlog svog izostanka.

Jedan od 10 (9 posto) napustio je posao zbog stresa, a jedan od 4 (25 posto) razmišljao je da da otkaz zbog pritiska na poslu.

Jedan od 5 (19 posto) osjeća da ne može da priča sa šefom o stresu koji osjeća.

Iako 22 posto učesnika istraživanja kaže da im je dijagnostikovan mentalni problem, samo je 10 posto o tome obavijestilo svog šefa.

S druge strane, 56 posto šefova je reklo da bi voljeli da poboljšaju mentalno zdravlje svog osoblja, ali da im za to treba bolja obuka.

Predsjednik udruženja Mind, Paul Farmer kaže: “Naše istraživanje pokazuje da zaposleni osjećaju visok nivo stresa na poslu, što negativno utiče na njihovo mentalno i fizičko zdravlje”.

Unapređivanje mentalnog zdravlja ne mora biti skupo.

Farmer objašnjava da je njihovo istraživanje pokazalo da u kompanijama koje nude fleksibilno radno vrijeme i pružaju dovoljno dug godišnji odmor, radnici imaju bolje mentalno zdravlje.

Tri od pet zaposlenih reklo je da bi pozitivan napor šefa u smjeru poboljšanja mentalnog zdravlja na poslu rezultirao njihovom većom motivacijom i predanosti poslu.

Izvor: magazin.net.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close