UIO: Zabilježen porast prihoda od poreza

U prvih šest mjeseci ove godine bruto prihodi od indirektnih poreza iznosili su 2,822 milijardi KM i veći su za 2,55 odsto ili za 70 miliona maraka nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH Miro Džakula.

On je dodao da su, zbog većeg povrata PDV-a privrednicima, neto prihodi od indirektnih poreza koji su u prvih šest mjeseci raspoređeni korisnicima iznosili 2,333 milijardi KM, što je za osam miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine.

“U uslovima teške privredne situacije, pada BDP-a, velikog pada likvidnosti i svih ostalih ekonomskih pokazatelja, mislim da su ovi rezultati u prikupljanju prihoda zadovoljavajući, posebno imajući u vidu da je UIO jedina institucija u BiH i regionu koja bilježi rast poreskih prihoda”, rekao je Džakula za “Oslobođenje”.

On kaže da posao suzbijanja nelegalnog uvoza u BiH i nelegalnog prometa dobara i usluga unutar BiH, kao i potpune kontrole izvoza iz zemlje, zahtijeva konstantnu budnost i predviđanje novih poteza onih koji BiH žele na svaki način da zakinu.

Džakula je rekao da su, osim dva granična prelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom – Gradiška i Bijača, definisana još četiri na kojima je dozvoljen međunarodni promet robe, voća i povrća.

To su prelazi Orašje i Izačić, koji su već ranije urađeni kao moderni granični prelazi sa svim sadržajima, te Ivanjica i Gorica, koji tek treba da budu urađeni.

“Kada je u pitanju granični prelaz Bijača, odgovorno tvrdim da se od njegovog otvaranja provode svi carinski postupci. Postoji potpuna infrastruktura koja omogućava da svi izvoznici i uvoznici završe u najkraćem mogućem roku bilo koji carinski postupak”, naglasio je Džakula.

On je rekao da je UIO, u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, započeo akciju pod kodnim nazivom “Meso” zbog osnovane sumnje da je više pravnih lica i sa njima povezanih fizičkih osoba oštetilo budžet BiH za nekoliko desetina miliona KM, tako što je izbjegnuto plaćanje indirektnih poreza prilikom uvoza, obrade i prodaje mesa u BiH.

“U ovom trenutku oko 50 službenika UIO uključeno je u ove aktivnosti. Na terenu se detaljno provjerava cjelokupna trgovina mesom u BiH i po okončanju svih aktivnosti imaću konačnu informaciju”, naveo je Džakula.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close