Gradske općine mogu aplicirati za sredstva Evropske Unije

Predstavnici gradskih općina Centar, Stari Grad i Novi Grad u četvrtak su održali sastanak s predstavnicima Grada Sarajeva, a skup je bio posvećen korištenju sredstava IPA (Instrument predpristupne pomoći) evropskih fondova.

Delegacija EU u BiH je u junu ove godine objavila poziv za podnošenje prijedloga projekata za aktivnosti vezane za “Podršku Evropske unije lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini” koji bi mogli biti finansirani sredstvima iz fondova za predpristupnu pomoć EU.

Rok za dostavu aplikacija uz propisanu dokumentaciju je 20. septembar ove godine.

Prema odredbama javnog poziva, ukupan budžet za projekte koji će unaprijediti malu privredu i povećati stopu zaposlenosti, iznosi 3.000.000 eura.

Od tih sredstava za pojedinačni projekt može biti izdvojeno najmanje 350.000 eura, a najviše 500.000 eura, navode u saopćenju iz Općine Centar.

Od ovog iznosa dvije trećine sredstava se izdvaja iz fonda EU, dok jednu trećinu troškova realizacije projekta snosi aplikant.

„Naša je sugestija da se formiraju stručni timovi koji će svojim znanjem odgovoriti na zahtjeve koje postavljaju IPA fondovi, posebno mladi ljudi koji će pripremati potrebnu dokumentaciju za aplikaciju projekata za finansiranje iz IPA ili nekih drugih evropskih i svjetskih fondova“, kazao je uime Općine Centar pomoćnik načelnika za privredu i finansije Fahrudin Kurtović.

Kurtović je naveo da Općina Centar, s ciljem poboljšanja privredne klime za razvoj malih i srednjih preduzeća, planira u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje otvoriti poslovni inkubator za mlade poduzetnike.

Naveo je da je Općina obezbijedila adekvatan prostor s potrebnim inventarom i snosila bi troškove komunalija, dok bi uloga Zavoda bila da finansira osoblje koje bi radilo u poslovnom inkubatoru.

Također, naveo je da u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja Federacije BiH, za nekoliko dana počinje realizacija projekta ”utopljavanja” zgrade Osnovne škole ”Alija Nametak” na Bjelavama, čime žele povećati energetsku efikasnost objekta smanjenjem gubitaka dragocjene energije.

Općinsko vijeće Centar će se na narednoj sjednici izjasniti o prijedlogu Odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita iz sredstava Budžeta Općine Centar namijenjenih za razvoj i zapošljavanje, s kojom će praviti preduslov za kreditiranje malih i srednjih preduzeća po povoljnim uvjetima.

Sveukupna raspoloživa kreditna sredstva iznose 484.000 KM, od kojih bi obrtnici dobijali od 20.000 do 50.000 KM.

„Ovdje se radi o beskamatnim sredstvima koje bi realizovali preko banaka“, kazao je Kurtović.

Učesnici sastanka su podržali sugestiju savjetnika gradonačelnika za ekonomska pitanja Hajrudina Ibrahimovića da općine, s obzirom na relativno kratak rok za apliciranje za sredstva iz IPA fondova, kandidiraju projekte za koje već imaju pripremljenu dokumentaciju ili je njihova izrada u toku te su usvojili zaključak da u nekoliko narednih dana odrede projekte koji će biti kandidovani.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close