Lijanović: Analiza o ukidanju doprinosa do sljedeće sjednice Vlade

Federalna Vlada zadužila je radnu grupu iz Ministarstva finansija da sačini analizu o mogućem ukidanju doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru, kazao je dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.
Dopremijer je ujedno i predlagač izmjena Zakona o doprinosima u FBiH, a na ovu inicijativu odlučio se zbog izuzetno teške situacije u ekonomiji i na tržištu rada. Analiza bi, prema ministrovim riječima, trebala biti gotova do iduće sjednice.
– Federalna Vlada radila je timski. Napokon smo se počeli baviti mjerama ekonomske politike i interesima građana, a ne samo svađama, kazao je Ivanković Lijanović dodajući kako je i inicijativa koju je predložio korak koji bi olakšao život i poslodavcima, ali i radnicima koji bi, ukoliko se ona provede, imali bolja primanja.
Ivanković Lijanović navodi kako stopa nezaposlenosti u FBiH prelazi 40 posto i to s trendom rasta, a u proizvodnim djelatnostima poput recimo poljoprivrede, rudarstva, prerađivačke industrije i još nekim djelatnostima, zaposleno je samo oko 130.000 radnika što čini približno 1/3 ukupno zaposlenih.
– Plaća u neproizvodnom sektoru veća je za 50 posto nego u proizvodnom sektoru, a proizvodni sektor treba biti pokretačka snaga koja stvara novu vrijednost, kaže Ivanković Lijanović dodajući kako je inicijativu prema Vladi uputio kako bi se smanjila nezaposlenost, a domaća ekonomija učinila konkurentnim i sposobnom za nova zapošljavanja.
– Ovim prijedlogom, sustavno bismo u potpunosti ukinuli doprinose na plaće u proizvodnom sektoru i našim radnicima u FBiH bismo osigurali da imaju veće plaće u odnosu na trenutačne. Znatno bismo doprinijeli smanjenju prisutnosti sive ekonomije odnosno ‘radu na crno’. Naši gospodarski subjekti imali bi manje troškove, te bi bili konkurentniji na tržištu kao i kreditno sposobniji čime bi direktno imali osnovu za nova ulaganja i otvaranje dodatnih radnih mjesta, poručio je Ivanković Lijanović, prenosi Dnevni list.
Pojašnjava kako bi se u neproizvodnom sektoru opteretili doprinosima topli obrok i prijevoz.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close