Hrvatska – “problematično dijete” EU-a

Financijski problemi nove EU članice Hrvatske i prikupljanje milijun potpisa za “Veliku Albaniju” su teme, o kojima ovoga vikenda (20./21.7.) pišu listovi na njemačkom jeziku.

“Hrvatska se ispostavila kao problematično dijete EU-a”, naslov je članka austrijskog lista Kurier, u kojemu se taj list osvrće na to da izgledi te najnovije članice Europske unije i nisu baš tako “ružičasti”, kao što to tamošnja vlada želi dati do znanja. Kurier se u toj tvrdnji oslanja na navode Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (DZS) o deficitu u proračunu i državnim dugovima.

Kovanice od jednog eura i jedne kune
Hrvatska je dužna ulaskom u EU aktualizirati podatke o deficitu i dugovima i proslijediti Bruxellesu

DZS je naime povodom ulaska u EU izdao brošuru na 196 stranica, u kojoj gotovo nijedno pitanje ne ostaje otvoreno, počevši od ribarenja pa do odvoza i zbrinjavanja smeća, piše Kurier i dodaje da taj “statistički portret Hrvatske u EU-u ima mali kozmetički nedostatak: brojke o proračunskom deficitu i kvoti državnog duga su iz 2009. godine.” Nove članice EU-a su naime tek ulaskom u Europsku uniju obvezne europskoj statističkoj agenciji Eurostatu dostaviti aktualne statistike, pojašnjava dalje taj austrijski list.

Kurier piše da se Hrvatsku doduše ne može usporediti s Grčkom, koja je pri ulasku u EU znatno “uljepšala” svoje statistike kako bi ispunila uvjete za učlanjenje, ali da u slučaju Hrvatske ipak ima razloga za brigu. “Već dobre četiri godine se smanjuje gospodarska snaga. Dugovi se penju veoma brzo u smjeru gornje granice od 60 posto BDP-a. A proračunski deficit bi trebao jasno prijeći granicu od tri posto i vjerojatno iznositi oko četiri posto.

Zoran Milanović
Upitno je hoće li doista doći do gospodarskog rasta, kojega je najavila Milanovićeva vlada

Vlada socijaldemokratskog premijera Zorana Milanovića. situaciju izgleda promatra previše ‘ružičasto’. U travnju je najavila da očekuje gospodarski rast od 0,7 posto ove godine, a za 2014. čak 2,4 posto. Međunarodni stručnjaci su složni u procjeni da će 2013. gospodarski rast biti u minusu, a 2014. samo u minimalnom plusu”, piše Kurier.

Glavni problemi Hrvatske

Napominjući da je Austrija najveći investitor u Hrvatskoj, a slijede ju Nizozemska, Njemačka i Mađarska, Kurier piše da je i investicije u Hrvatskoj znatno manje. Od rekordnih 4,2 milijarde eura 2008. godine, visina ulaganja se odjednom 2010. smanjila na 318 milijuna eura, što je minus od dobrih 92 posto, navodi taj list, dodajući da se od tada investicije kreću oko jedne milijarde eura, ali i da 2013. ipak obećava poboljšanje jer je u prvom kvartalu ove godine u zemlji već uloženo 460 milijuna eura.

U intervjuu sa stručnjakom za istočnu i jugoistočnu Europu, Vladimirom Prevedenom, Kurier prenosi Prevedenovu ocjenu da je jedan od glavnih problema u Hrvatskoj “premala konkurentnost”. “Poduzeća moraju postati više međunarodna, pronaći jake partnere, a nerentabilne tvrtke se moraju zatvoriti. Turizmu treba cjelogodišnja sezona. To bi se idealno moglo kombinirati s bio-proizvodnjom u poljoprivredi: goleme površine su neobrađene. Potencijal se krije i u informacijskim tehnologijama – zbog visoke stope nezaposlenosti među mladima od 43 posto, brojni mladi osnivaju interesantna start-up poduzeća. I kod obnovljivih izvora energije, od vjetra, preko solarne energije, pa do biomase, može se puno toga uraditi”, savjetuje Preveden Hrvatskoj.

Plaža, Brela Hrvatska je puno više od mora i plaža, turizam se treba iskoristiti cijele godine, savjetuju stručnjaci. Na fotografiji: Brela

Milijun potpisa za “Veliku Albaniju”

Süddeutsche Zeitung (SZ) prenosi vijest o tome da Albanci pokreću “masovnu peticiju” za zajedničku državu. Na pres-konferenciji održanoj u Münchenu u petak (19.7.), voditelj projekta “Prirodna Albanija”, filozof Koco Denaj, pojasnio je da se u tu svrhu namjerava do studenog ove godine prikupiti milijun potpisa kod albanske dijaspore, odnosno Albanaca, koji žive u drugim zemljama diljem Europe, navodi dalje SZ. List prenosi da se time Albanci žele vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu, jer Albanci, koji žive u balkanskim državama, sanjaju o jednoj zajedničkoj državi. “Liste s potpisima bi se zatim trebale, među ostalim, predati vladama Njemačke, Velike Britanije i Austrije. Europska unija međutim striktno odbacuje taj projekt”, piše SZ.

Autorica: Marina Martinović

Odgovorni urednik: Zoran Arbutina

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close