Steve Jobs: Sanjaj veliko, ali počni od malih stvari

Uvjeren sam da je jedina stvar koja me vodila bila to da sam volio to što sam radio. Moraš pronaći ono što voliš. To vrijedi za posao kao i za ljubavnike. Karijera će ti zauzeti veliki dio života i jedini način da budeš stvarno zadovoljan je raditi ono za što vjeruješ da je sjajno. Baš kao što samo ako voliš to što radiš, možeš odraditi sjajan posao.

Ponekad te život udari ciglom u glavu. Nemoj izgubiti vjeru. Uvjeren sam da je jedina stvar koja me vodila bila to da sam volio to što sam radio. Moraš pronaći ono što voliš. To vrijedi za posao kao i za ljubavnike. Karijera će ti zauzeti veliki dio života i jedini način da budeš stvarno zadovoljan je raditi ono za što vjeruješ da je sjajno. Baš kao što samo ako voliš to što radiš, možeš odraditi sjajan posao.

Ako još nisi pronašao posao koji te ispunjava, nastavi tražiti. Nemoj se skrasiti. Kao i u svim situacijama u kojima odlučuje srce, znat ćeš kad ga pronađeš. I poput divne veze, bit će sve bolje i bolje kako godine budu prolazile. I zato traži sve dok ne pronađeš. Nemoj se skrasiti prije, dio je legendarnoga govora tehnološkog vizionara Stevea Jobsa na Stanfordu 2005. godine.

Jobs odgovorno tvrdi kako sve što je u životu zaradio može zahvaliti znatiželji i intuciji. Te dvije vodilje su presudne za poslovni uspjeh. No bez petlje da ih se slijedi, sve će ostati samo na blijedim, nerealiziranim idejama.
Ne dopustite da vas se uhvati u zamku dogme, odnosno da živite prema rezultatima koje su drugi postavili. Ne dopustite da tuđa mišljenja uguše vaš unutrašnji glas. Intuicija će vas voditi do sjajnih rezultata. Sve ostalo je sekundarno. Ostanite gladni. Ostanite djetinjasti – zaključio je Jobs.


Loš poslodavac ne smije “ubiti” vašu karijeru

 

Ako radite posao koji volite, a radite ga u lošoj firmi, tada se čak i najbolji poziv može pretvoriti u mučenje zbog “toksične” radne klime, upozorava Jobs. Najbolje je napustiti firmu, ali ne i karijeru. Nikako ne odustajte od onog što volite i u čemu ste dobri.

 

Pristupati poslu poput igre donosi osjećaj ushićenja

 

Potražite posao u kojem se možete zabavljati. Najsretniji su ljudi koji poslu pristupaju poput igre, tvrdi Steve Jobs. Jednako je zaigrano biti stolar ili dizajner – važno je samo osvijestiti svoje talente i ići za njima. Uspjeh neće izostati. Alternativa je raditi samo za platu bez osjećaja ushićenja koje prati kreativce.

 

U poslu prežive samo oni koji ne odustaju lako

 

Život je pun prepreka, a posao je velik dio života koji takođe nije gladak, govori Jobs. Prežive oni koji ne odustaju i koji će uvijek pronaći način da “preskoče ogradu”. U situaciji gdje radite posao iz snova, a imate šefa iz pakla, važno je i dalje davati najbolje od sebe.

 

Od sekretarice do direktorice nekoliko je koraka
Sanjaj velike snove, a počni od malih koraka, savjetuje Steve Jobs. Zamisli gdje se vidiš za pet godina, a zatim za deset. Može se maštati i dok se sjedi za stolom u ulozi sekretarice. Da se ne bi za tim stolom i ostalo, potrebni su konkretni koraci – usavršavanje, dokazivanje, prekovremeni sati, hrabre ideje i predanost poslu koji se voli.
Stručnjak u svom polju koji ima mnogo drugih interesa
Širite spektar interesa jer nikad ne znate gdje vam nešto što ste proučavali iz zadovoljstva može poslužiti u poslu. Kao što je Jobsu proučavanje kaligrafije u mladosti poslužilo kad je dizajnirao prvi Macintosh – to je bilo prvo računalo koje je imalo lijepu tipografiju.
Vlastita smrtnost kao poticaj za životne uspjehe

 

Jedini način da se uspije u poslu je biti izvrstan u tome što radite, iskren je Steve Jobs. Ništa manje od izvrsnosti nije dovoljno dobro. Jobs tvrdi da ga je pomisao o vlastitoj smrtnosti još u mladim danima potaknula da bude nezaustavljiv. Što možete izgubiti? Ako odvažno ne pokušavate, nećete ništa ni dobiti.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close