Učitelji i nastavnici ostaju bez posla

Smanjivanje broja osnovaca u BiH prouzrokovalo je i manju potrebu za nastavnim osobljem, pa će neki učitelji i nastavnici od naredne školske godine da ostanu bez posla.

Na klackalici su posebno oni radnici koji su zaposleni na određeno, od kojih mnogim neće biti produženi ugovori, jer više nema potrebe za njihovim angažmanom.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona ističu da će među nastavnim osobljem od jeseni biti tehnološkog viška, ali da iznalaze rješenja kako bi se tim ljudima pomoglo. Slično je stanje i u brojnim drugim krajevima BiH.

“Smanjuje se broj učenika, a samim tim i odjeljenja, a potom i broj zaposlenih ljudi. Kod nas ima tehnološkog viška kada je u pitanju razredna nastava, a kada je riječ o predmetnoj nastavi, sigurno će u nekim slučajevima biti smanjena norma nastavnicima”, priča Dragorad Vasić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Semberije.

Rajko Grabovac, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Doboj, kaže da će u dvije škole na području regije biti smanjen broj odjeljenja.

U jednoj od njih bilo je radnika na određeno, te im neće biti produžen ugovor, a u drugoj školi će jedna učiteljica da postane tehnološki višak.

Grabovac kaže da je manja brojnost učenika i u višim razredima, zbog čega će neki nastavnici imati manji fond časova.

“Što se tiče predmetne nastave, ono što se događa u nižim razredima, za nekoliko godina će da dođe na ‘naplatu’ i u višim razredima. A, broj učenika se smanjuje u svim regijama u RS, pa tako i kod nas”, navodi Grabovac, koji je i direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Doboju.

Tomislav Pavlović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije, naglašava da su ustanovili da među učiteljima u školskoj 2013/2014. godini neće biti prekobrojnih. Međutim, sumornija je slika po pitanju nastavnika.

“Kada je riječ o nastavnicima, dosta će toga biti razriješeno između škola, pa će jedan nastavnik da radi u više škola, kako bi imao normu. Ali, uprkos tome, biće i onih nastavnika koji neće imati normu”, kazao je Pavlović.

U resornom republičkom ministarstvu ističu da je evidentno smanjenje broja učenika u osnovnim školama, ali kako ističu, uprkos tome, broj zaposlenih nastoje zadržati na način da se vrši dopuna norme nastavnika u školama na nivou aktiva direktora.

“Treba imati u vidu da određeni broj nastavnika odlazi u penziju, a da radnicima koji su imali ugovore na određeno vrijeme krajem školske godine ističu ugovori”, kaže Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ona podvlači da je do sada ova problematika uspješno rješavana.

“U ovoj godini sva pitanja koja se tiču eventualne pojave tehnološkog viška u pojedinim školama će biti rješavana na nivoima aktiva direktora”, kaže Rogačeva.

Rasim Bajrić, pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku u Zeničko-dobojskom kantonu, kaže da neće imati problema sa viškom nastavnog kadra u osnovnim školama, ali je ova problematika izražena u srednjim školama, gdje je sve manje učenika.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close