Sud u Strasbourgu odlučuje čija je “Bitka na Neretvi”

Razrješenje posjeda nad pravima za filmski ratni spektakl “Bitka na Neretvi” odrediće sud u Strasbourgu jer sam državljanin Hrvatske, zemlje koja je odnedavno članica Evropske unije – kaže za Blic reditelj Veljko Bulajić kojeg je Filmski centar Sarajevo tužio Opštinskom sudu u Sarajevu zbog neovlaštene prodaje prava na filmove “Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo, tvrdi da posjeduje dokaze da je “Bitka na Neretvi” bosanskohercegovački film i traži od Bulajića obeštećenje na ime naknade materijalne štete zbog neovlaštene prodaje filmova “Bitka na Neretvi” i “Kozara”.

– Oba filma su snimljena u produkciji Bosna filma i Sutjeska filma i od Suda tražimo da zabrani Bulajiću zaključivanje ugovora sa trećim licima – navodi Bakrač.

S druge strane, reditelj najvećeg i najskupljeg filmskog ratnog spektakla Titove Jugoslavije za Blic ističe da je preko jedne zagrebačke advokatske kancelarije predao slučaj sudu u Strasbourgu i da je siguran da će njegove odluke biti veoma neprijatne za ljude iz Filmskog centra Sarajevo.

– Gospoda iz Filmskog centra Sarajevo su u ogromnoj zabludi jer je “Bitka na Neretvi” nastala u koprodukciji Jadran filma, Bosna filma i Radne zajednice – Bitka na Neretvi. Kasnije su međunarodnu koprodukciju podržale po jedna njemačka, američka i italijanska producentska kuća. Prihodi od filma treba da se ravnopravno dijele na tri dijela – kaže Bulajić.

Reditelj koji je porijeklom iz Crne Gore, ne odustaje od teze da je “Bitka na Neretvi”, prije svega, autorski hrvatski film jer su na sve najvažnije kreativne procese u filmu presudno uticali Hrvati.

– Reditelj, pisac scenarija, scenograf… najdgovornija mjesta na snimanju filma zauzimali su Hrvati. Svuda u svijetu “Bitka na Neretvi” se najnormalnije tretira kao hrvatski autorski film. Moram da podsjetim ljude iz Filmskog centra Sarajevo da je ratno ministarstvo kulture u Mostaru potpuno van zakona predalo prava ko zna kome o čemu će istinu utvrditi sud u Strasbourgu – pojašnjava Bulajić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close