Ugovor od 15,7 miliona potpisan bez tendera

Jedan od najvažnijih ugovora zbog kojeg austrijski istražioci istražuju “Siemens Austrija” odnosi se na posao izgradnje inteligentne platforme za “Telekom Srpske”, saznaju “Nezavisne”.

Ugovor vrijedan 15,7 miliona tadašnjih njemačkih maraka su 1. avgusta 2001. godine u Trebinju potpisali Željko Jungić, tadašnji direktor “Telekoma Srpske”, i Gabor Kovač, direktor prodaje “Siemensa Austrija” za region jugoistočne Evrope. Ugovor je potpisan bez tendera, direktnom pogodbom, iako je tada važio Zakon o nabavci roba, usluga i ustupanju radova, po kojem je bilo obavezno raspisivanje tendera.

Iako je, kako su “Nezavisne” tada pisale, posao završen sa pet mjeseci zakašnjenja u odnosu na stavke ugovora, posao je “Siemensu” u potpunosti isplaćen mjesec dana prije tehničkog prijema.

Istražioci Državnog tužilaštva Austrije za korupciju i privredni kriminal iz Beča istražuju da li su realizaciju ovog i još nekoliko ugovora menadžeri “Siemensa” “potpomogli” fiktivnim plaćanjem konsultantskih usluga, odnosno, kako se sumnja, platili mito za sada nepoznatim licima u RS da bi “Telekom” potpisao ovaj ugovor.

“Nezavisne” su u četvrtak uputile dopise na nadležne adrese kako bismo dobili na uvid sve te ugovore koji su potpisani sa austrijskim dijelom “Siemensa”, i do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Prema saznanjima koja imamo, najčudnije od svega u ovom ugovoru iz Trebinja je činjenica da je isplata prve rate ugovora počela prije montaže platforme, te da je Komisija MOBI'S-a nakon tehničkog prijema konstatovala da “nije moguće ostvariti pripejd roming”, odnosno da je platforma bila nefunkcionalna.

Milenko Vračar, koji je tada bio na čelu Ministarstva finansija RS, koje je dalo saglasnost na potpisivanje ugovora, u petak nam se nije javljao na mobilni telefon. U intervjuu “Nezavisnim”, koji je dao 6. avgusta 2003. godine, tvrdio je da nije odobrio potpisivanje ovog ugovora.

“Moguće je da je neko iz Ministarstva finansija RS dao odobrenje za ugovor jer je (Branko) Dokić (tadašnji ministar saobraćaja i veza RS) insistirao da se taj ugovor odobri i realizuje preko Kristal banke”, rekao je tada  Vračar.

Dokić nam se u petak javio na telefon, ali je kratko rekao da nema ništa da kaže na ovu temu i prekinuo vezu. On je 2003. tvrdio da sa ovim ugovorom nema nikakve veze.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close