Turski i grčki klubovi nastavljaju prekinutu fudbalsku utakmicu od prije 84 godine

Turski i grčki fudbalski klub danas će nastaviti prijateljsku utakmicu koja se igrala prije 84 godine na stadionu na grčkom otoku Chios, a koja je prekinuta zbog kiše nakon samo tri minute meča, javlja Anadolija.

Uprave turskog kluba Karsiyaka i grčkog Lailapasa dogovorili su se da preostalih 87 minuta utakmice, koju su ova dva kluba igrala 7. decembra 1930. godine, nastave na stadionu na otoku Chios.

Poznati grčki historičar i pisac Yiannis Makridakis za Anadolu Agency (AA) je kazao da je utakmica u to vrijeme privukla veliku pažnju.

“Prijateljska utakmica između turske Karsiyake i grčkog Lailapasa dogovorena je kada je 40 hiljada Grka posjetilo svoje rođake u Turskoj. Cilj je bio da se uspostave bolje veze između ove dvije zemlje”, rekao je historičar Makridakis.

Ističe kako su spomenutu prijateljsku utakmicu posmatrali turski i grčki lideri među kojima su se nalazili i tadašnji čelnik Turske Mustafa Kemal Ataturk, kao i tada prvi čovjek Grčke  Venizelos.

“Cijelo ostrvo gdje se trebala igrati utakmica je bilo u znaku tog događaja. Zastave obje zemlje bile su na svakom koraku. Međutim, nakon samo tri minute igranja, zbog kiša utakmica je morala biti prekinuta. No, vrlo je lijepo da se utakmica nastavlja i nadam se da ovaj put neće biti kiše”, kroz smijeh je ispričao Makridakis.

Inače, na ovu prijateljsku utakmicu koja je izazvala veliku pažnju u obje zemlje iz Turske dolazi oko 2.000 navijača Karsiyake.

Igrači oba tima sutra će na teren istrčati u istim dresovima u kojima su igrači ova dva kluba igrali davne 1930. godine.

“Ova prijateljska utakmica ima vrlo veliki značaj za narode naše dvije zemlje. Igranjem ovog meča možemo doprinijeti jačanju odnosa Turske i Grčke, i zato želimo da se ova utakmica igra svake godine”, predlaže Makridakis.

Trener Lailapasa Mihalis Kottakis je 2012. godine saznao za “prekinutu utamicu” i tada je izrazio želju da utakmica između dva kluba bude odigrana do kraja. Uprava turskog kluba je odmah prihvatila poziv za odigravanje susreta.

Utakmica se igra danas od 17.30 sati, a na stadionu će, između ostalih, prisustvovati turski i grčki zvaničnici, piše Anadolu Agency.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close