Tri načina na koja možete iskoristiti čuvarkuću

Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od meda i čuvarkuće ubrzava metabolizam i čisti tijelo od svih štetnih materija

(Depo)

ČUVARKUĆA I MED – lijek za stomak (miome i ciste na maternici)

Listove čuvarkuće potrebno je samljeti i iscijediti sok u jednu posudu. Tada dodati sok u med i izmješati da se sastojci sjedine. Tako napravljen med sa čuvarkućom potrebno je da se ostavi 7 dana da odstoji na toplom mjestu, poslje toga je med spreman za upotrebu.

Važna napomena – smjesu čuvarkuće i meda uzimati na gladan stomak prije jela po jednu kašiku, poslje uzimanja meda potrebno je dva sata da se ne konzumira ništa od hrane.

Sastojci:
Med 1 kilogram
Čuvarkuća 500 grama

Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od meda i čuvarkuće ubrzava metabolizam i čisti tijelo od svih štetnih materija. Upotreba ove smjese posebno je blagotvorna poslije obilnih gozbi i raznih proslava.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Sastojci:
2 kašičice listova čuvarkuće,
1 čaša vrele vode.

Listove čuvarkuće preliti čašom vrele vode i ostaviti da odstoji dva sata. Procijediti i piti po 1/4 čaše, četiri puta na dan, prije jela. Čaj pospješuje izlučivanje mokraće, a kod proliva zatvara. Pomaže kod jake menstruacije, krvave dizenterije i upale uha.

ČUVARKUĆA, LIMUN I MED – za hemoroide

Limun, koji ste prethodno dobro oprali, ubacite u vodu s jednom kašičicom sode bikarbone i pustite da odstoji jedan sat. Potom ga dobro isperite i narežite na kriške, a zatim zajedno s 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. U tekućinu dodajte 750 grama livadskog meda i promiješajte drvenom žlicom. Svako jutro natašte uzmite jednu kašiku smjese (može se koristiti otprilike mjesec i pol dana, a smjesu je potrebno držati u frižideru).

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close